
Denizlerde İklim ve Savaş Açmazı
On bin yıl önceki son buzul çağından bu yana dünya üzerinde eşi benzeri görülmemiş bir iklim değişikliği yaşanıyor. Bunun sonucu olarak küresel ısınma ile…

Transkarpatya’dan Donbass’a: Ukrayna’da Neler Oluyor?
Rusya ile Ukrayna (ve “müttefiki” NATO) arasındaki “fiili” savaş neredeyse 8. ayını dolduracak -2014’ten beri gerçekleşen olayların bütününü ele almak gerekiyor fakat bu yazımızda…

Egemenlerin Dünyası: Fırsatlar, Hamleler, Savaşlar
El Yazmaları’nın Notu: “Gelişimin Çelişik Doğası: Dünya Nereye” başlıklı dosyamızın yedinci yazısını siz değerli okuyucularımıza sunuyoruz. Sitemizin yazarlarından Caner Malatya bu yazısında dünya genelindeki…

Savaş, Kriz, Hesaplar ve de İsyanlar
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, üçüncü ayını devirirken önümüzdeki dönemde dünya düzeninin alacağı şekle yön vermeyi de sürdürüyor. Perde arkasında “halledilmeye” çalışılan meseleler, savaşın etkisiyle artık…

Küçük Burjuva mı Yoksa Proleter Bir Dünya Siyaseti mi? – Rosa Luxemburg
El Yazmaları’nın Notu: Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle birlikte emperyalist güçler arasındaki paylaşım savaşı yeni bir düzeye ulaştı. El Yazmaları olarak emperyalist savaşlar/işgaller karşısında biz sosyalistlerin…

2022 1 Mayıs’ına Giderken…
İçinde bulunduğumuz dönem, tarihsel sonuçlar yaratmaya gebe ve 2022 1 Mayıs’ı tam da böylesi bir sürecin içinde “genel” içeriğini kazanıyor. Üstelik, şimdiye dek önde…

Ciddi Sıkıntılar – Jörg Kronauer
Bu savaş olmasaydı da cumartesi günü itibariyle Pekin’de yıllık toplantısına başlayacak olan Çin Ulusal Halk Kongresi’ni meşgul edecek yeterince sorun mevcuttu; Covid-19 pandemisine karşı…

ABD bir yüzyıl içinde Almanya’yı üçüncü kez yendi – Michael Hudson
El Yazmaları’nın Notu: Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, küresel güçler arasındaki paylaşım savaşına dair tartışmaları yaygınlaştırıyor. Bu tartışmalara katkı sağlamak amacıyla, ABD ve Almanya arasındaki…

Sol, Putin’in Tarafındaymış Gibi Davranmayı Bırakın – David Broder
Vladimir Putin’in Ukrayna’yı işgali, açıkça gerici bahanelere dayanıyor. Sol’un onun gündemiyle hiçbir ilgisi yok ve ABD’nin askeri müdahalesine karşı çıktığı için özür dilememeli. Rusya’nın…

Cihandaki Nefesin Verdiği Sıhhat
Ülke içerisinde ekonomik kriz ve devlet krizinden çıkamayan iktidar, son günlerde hayat pahalılığına ve yoksulluğa karşı uç veren işçi direnişleriyle de sarsılıyor. Sarsıntılı durum…

“Filler” Ukrayna’yı “Çimen”e Çevirirken
Kapitalizmin yaşadığı çok yönlü krizin önemli bir ögesi olan hegemonya krizinin vardığı boyut, küresel güçlerin birbirleriyle olan savaşımını hızlandırmayı sürdürüyor.[1] Küresel güçler, bu savaşımı…

Kapitalizmin Sunduğu Ölümden Çıkış Var: Sosyalizm
Ekonomik kriz, bitmek bilmeyen pandemi, ekolojik yıkım, kadın cinayetleri, gençlerin geleceğe dair umutsuzlukları. Bu felaketlerin birbirlerini takip ederek bir araya toplandıkları bir zaman diliminden…

Ekim Devrimi’nden Kasım’a Kalan
“Die Philosophen haben die Welt nur verschieden interpretiert, es kömmt drauf an, sie zu verändern.”[1] “Filozoflar dünyayı farklı şekilde yorumlamışlardır ancak, asıl mesele (yorumlayıp)…

Lambadan Çıkarılan Operasyon Cini İktidarı Zorluyor
Bir süredir belirli bir statükoya ulaşmış olan Suriye’deki savaş hali, bölgesel güçlerin eskimeyen “yeni” hamleleriyle teste tabi tutuluyor. Krizler silsilesi içinde debelenen AKP-MHP iktidarı,…

Egemenlerin Savaşı Harlanırken Halkçı Seçenek de Uç Veriyor
Dünyada kapitalizmin krizi derinleştikçe küresel güçler arasında şiddetlenen hegemonya savaşları, her zamanki gibi Orta Doğu’yu da etkilemeyi sürdürüyor. Fakat bu etkileme, önceki dönemlere nazaran…

Orta Doğu Yine Hegemonya Savaşının Kıskacında
Pandemiyle birlikte derinleşen ve giderek felaketler çığına dönen kapitalizmin krizi, küresel güçler arasındaki hegemonya savaşını da şiddetlendiriyor. Hegemonya savaşı, günümüzde silah teknolojisinin dünyayı birden…

İsrail’in Kubbesini Filistin Halkı Yıktı
Şeyh Cerrah mahallesinde yaşayan Filistinlilerin işgalci İsrail devleti tarafından “hukuken” evlerinden atılması, egemenlerin beklenmediği bir direnişe yol açtı. Dünyanın dört bir yanında gerçekleştirilen gösterilerin…

Ukrayna Süreci Türkiye İçin Başka Bir Krizin Öncülü Olabilir
El Yazmaları’nın Notu: Gergedan Dergisi yazarları, Rusya’dan Sevgilerle podcast programının yayıncıları Deniz Tunç Kalyoncu ve Oğul Tuna ile Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilimi, NATO’nun…

“Moskof Ayısı” Dansını Sürdürüyor
Rusya’nın küresel hegemonya savaşında var olabilmesi için olmazsa olmaz olan askeri alandaki varlığı, halklar için önemli bir tehdit niteliği taşıyor. Çatışmaları veya gerilimleri “durdurmanın”…

Mağrip’ten Maşrık’a Uzanan Bir Zugzwang
Kapitalizmin içinden çıkılamayacak hâldeki krizi ve buna bağlı olarak dünya çapındaki hegemonya krizi, çöküş ihtimalini giderek arttırsa da, sermaye güçleri için “krizi fırsata çevirmek”…

Devrimin Rapsodisi: Lenin ve Bolşevikler-Ferit Burak Aydar ile Röportaj
El Yazmaları’nın Notu: 22 Nisan 1870’de dünyaya gelen 1917 Ekim Devrimi’nin lideri Lenin, 150. doğum gününde bütün dünyada anılıyor. Kapitalizmin ekolojik, ekonomik ve siyasal…

Diyalektik Bir Feminizm İçin Geçmiş Deneyimlere Odaklanmak: 1917 Ekim Devrimi, Rabotnitsa, Jenotyel
El Yazmaları’nın notu: 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle hazırladığımız dosya çerçevesinde yazarımız Perihan Koca’nın 1917 Devrimi sürecinde ve sonrasındaki kadın mücadelesini incelediği yazısını…

Koalisyonun Bir Geleceği Var mı?
Devlet krizi koşullarında “farklı iktidar alanlarına dağılma” eğiliminde olan egemenlerin farklı fraksiyonları arasında yaşanan ve hepsi de halk düşmanı olan sefilce didişmelere karşı, elbette…

İşçi Sınıfının Doğrudan Eylem ve Doğrudan Demokrasi Pratiği: Sovyetler (1905-1917)
“Komünist ütopyanın güncel biçim alışı ya da “ütopyanın” gerçekleşmesi olan Sovyetler, kapitalist sistemin kendini son derece gizleme ve normalleştirme şansı kazandığı ekonomik alan ve…

İdlib’te Hesaplar ve Şiddetlenen Çan Sesleri
Türkiye’nin desteği olmadan cihatçı güçleri yenmenin zor ve yüksek bedelli olacağı da anlaşıldı. Nitekim Türkiye’ye hatırlatılan ödevde cihatçıların silahsızlandırılmış bölgeden uzaklaştırılması ve ağır silahlarının…

Ekim Devrimi’nin Mitleri – Alexander Rabinowitch’le Röportaj: “Rus Devrimi Hakkında Daha Öğrenecek Epey Fazla Şeyimiz Var.”
“Tek ülkede sosyalizm” Stalin’den önce hiçbir Marksist tarafından asla hayal edilmedi. Bu bir zorunluluğun sonucu olarak kabullenilen bazı önlemlerin, Stalin dönemine girdiğimizde bir tür…

Ankara’nın Raksı Biterken
ABD, her ne kadar kapitalizmin krizi nedeniyle dünya çapında hegemonya krizi yaşasa da “müttefiklerinin” özellikle askeri meselelerde kırmızı çizgiyi aşmaları engelleme konusunda bütün gücünü…