Kriptoemperyalizm-Loran Mavlo, Ukrayna İşçi Cephesi

“İmparatorluk, her zaman söylediğim gibi, bir mide meselesidir. Eğer iç savaş istemiyorsanız, emperyalist olmak zorundasınız.” Cecil John Rhodes “Eğer emperyalizmin mümkün olduğunca kısa bir…

Tarihsel Devrimci Kişilik

“Her şey, mekânsal ve zamansaldır.” der Lenin, Felsefe Defterleri kitabında. Nesneler, olgular, toplumlar, bireyler; düşünceler, duygular ve eylemler; hiçbir şeyin mekânın ve zamanın dışında…

Tarihsel Dersler Bağlamında Seçimler

Giriş Eski Yunan tarihinden bu yana çeşitli biçim ve yöntemlerle insanlık, merkezi yönetimini belirlemek için seçimler yapıyor. Feodal toplumlardaki hükümdarlıklar bile toplumun tamamını kapsamasa…

Dr. Hikmet Kıvılcımlı’nın Hegel’i ve Bilimsel Sosyalizm Mücadelesi

Kıvılcımlı’nın ‘Hegel ve Felsefe Notları’ adlı kitabında hem kuramsal bilgiye verdiği önemi hem de Marksist kuramı kavrayış şeklini görebilmemiz mümkün olmaktadır. Marksist mücadelesi için…

Solun Güncel Krizi-Cemil Aksu

El Yazmaları’nın notu: Sosyalist solun mevcut krizinden ortak bir çıkışın sağlanması çabalarına katkı sunmak amacıyla, “Solun Krizi, Çıkış Arayışları, Mücadele ve Olanaklar” başlığı altında…

Sosyalist Hareketimizin Dününden Bugününe Bir Fikir Alışverişi – Bir Grup Örgütsüz Sosyalist

El Yazmaları’nın notu: Sosyalist solun mevcut krizinden ortak bir çıkışın sağlanması çabalarına katkı sunmak amacıyla, “Solun Krizi, Çıkış Arayışları, Mücadele ve Olanaklar” başlığı altında…

Ekim Devrimi, Lenin ve Devrimin Güncelliği

Her şey, zamansal ve mekânsaldır. Dolayısıyla doğruluk, güzellik, düşünce ve eylem “somut ve tarihsel” olanda gerçekliğini bulur. Devrimin güncelliği, tarihsellik içinde bireyin devrimi somut…

Queen’s Gambit Kurgusal Bir Kadın Satranç Ustası Yarattı. Sovyetler Birliği Onlarca Gerçek Kahraman Yarattı. – Sopiko Japaridze

Geçen hafta Sovyet Gürcü satranç ustası Nona Gaprindaşvili, platformun çok popüler mini dizisi The Queen’s Gambit’in onun başarısını küçümsediğini ve baltaladığını iddia ederek Netflix’e…

Hegemonya: Sosyalistlerin Durumu, Açmazları ve Çıkış Yolu Üzerine Bir Tartışma – 2

Bu yazı El Yazmaları yazarları B. Aydın Doruk ve Max Zirngast tarafından kaleme alınmıştır. Yazı dizimizin ikinci bölümünde hegemonya meselesini işleyeceğimizi söylemiştik. Bunu yaparken…

Emeğin Felsefesi: Toplumsal Varlığın Ontolojisinde Özgürleşme Diyalektiği Olarak: Emek

Süregeldim aşk meyini içerek Her bir akı karasından seçerek Varlık dağlarını delip geçerek Düzde ben bir insan olmaya geldim. Nimri Dede ‘’Felsefe değil; felsefe…

Labirentten Çıkış Mümkün Mü? 

“Gelecek ya bizim olacak ya da ortada gelecek diye bir şey olmayacak”  diyordu Führer’in Propaganda Bakanı Goebbels. On dokuz yıldır iktidar koltuğunda oturan, tüm ve…

Beethoven: Tarihsel Kişiliğin Senfonik Melodisi

Bir şey, ne kadar karmaşıksa; içinde de o kadar güzellik barındırırmış. Beethoven da çağının ve yaşamının karmaşasında, içindeki güzellikleri unutulmaz melodilere dönüştüren sanatçıdır. O,…

Fuwa’nın Lenin Eleştirisi Bağlamında Marx, Engels ve Lenin’de Demokratik Cumhuriyet

El Yazmaları’nın Notu: Lenin’in 150. doğum günü vesilesiyle yazarımız Caner Malatya 2018 Marksizm Sempozyumu’nda sunduğu ‘Japon Marksizmi ve Demokratik Cumhuriyet Tartışmaları’ başlıklı bildiriyi El…

Devlet ve İhtilal: Analiz ve Teorik Hamle

El Yazmaları’nın Notu: Lenin’in 150. doğum günü vesilesiyle hazırladığımız Lenin dosyası kapsamında yazarımız Volkan Yaraşır’ın kaleme aldığı “Devlet ve İhtilal: Analiz ve Teorik Hamle”…

Devrimin Rapsodisi: Lenin ve Bolşevikler-Ferit Burak Aydar ile Röportaj

El Yazmaları’nın Notu: 22 Nisan 1870’de dünyaya gelen 1917 Ekim Devrimi’nin lideri Lenin, 150. doğum gününde bütün dünyada anılıyor. Kapitalizmin ekolojik, ekonomik ve siyasal…

Lenin ve Pravda, 1912–1914 – Ralph Carter Elwood

El Yazmaları’nın Notu: 1917 Ekim Devrimi’nin lideri Lenin’in 150. doğum günü vesilesiyle bir dosya içeriği hazırladık. Bu içeriklerden ikincisi olarak araştırmacı Ralph Carter Elwood’un…

Nereden Başlamalı – V.I.Lenin

El Yazmaları’nın Notu: 22 Nisan 1870’de dünyaya gelen 1917 Ekim Devrimi’nin lideri Lenin, 150. doğum gününde bütün dünyada anılıyor. Kapitalizmin ekolojik, ekonomik ve siyasal…

Diyalektik Bir Feminizm İçin Geçmiş Deneyimlere Odaklanmak: 1917 Ekim Devrimi, Rabotnitsa, Jenotyel

El Yazmaları’nın notu: 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle hazırladığımız dosya çerçevesinde yazarımız Perihan Koca’nın 1917 Devrimi sürecinde ve sonrasındaki kadın mücadelesini incelediği yazısını…

Rus Devrimi Üzerine – Rosa Luxemburg

El Yazmaları’nın Notu: 15 Ocak 1919’da karşı devrimci güçler tarafından Karl Liebknecht ile birlikte katledilen Rosa Luxemburg’un 101. ölüm yıldönümü vesilesiyle mini bir dosya…

Rosa Luxemburg ve “Rus Devrimi Üzerine”

El yazmaları’nın Notu: 15 Ocak 1919’da karşı devrimci güçler tarafından Karl Liebknecht ile birlikte katledilen Rosa Luxemburg’un 101. ölüm yıldönümü vesilesiyle mini bir dosya…

İşçi Sınıfının Doğrudan Eylem ve Doğrudan Demokrasi Pratiği: Sovyetler (1905-1917)

“Komünist ütopyanın güncel biçim alışı ya da “ütopyanın” gerçekleşmesi olan Sovyetler, kapitalist sistemin kendini son derece gizleme ve normalleştirme şansı kazandığı ekonomik alan ve…

Devrimin Güncelliği ve Sosyalist Solun Krizi

1917 devriminin o fırtınalı yol ayrımı günlerinde, Lenin Bolşeviklere “iktidarı şimdi ele geçirmezsek tarih bizi affetmez”  demişti… İşte şimdi tam da Lenin’in hatırlattığı üzere tarihle ve onun…

Ekim Devrimi’nin Mitleri – Alexander Rabinowitch’le Röportaj: “Rus Devrimi Hakkında Daha Öğrenecek Epey Fazla Şeyimiz Var.”

“Tek ülkede sosyalizm” Stalin’den önce hiçbir Marksist tarafından asla hayal edilmedi. Bu bir zorunluluğun sonucu olarak kabullenilen bazı önlemlerin, Stalin dönemine girdiğimizde bir tür…

Solun Krizi (I)

El Yazmaları’nın notu: “Solun Krizi, Çıkış Arayışları, Mücadele ve Olanaklar” başlığı altında Türkiye Sosyalist Hareketi’nin çeşitli temsilcileri ve yazarlarına yaptığımız çağrı çerçevesinde hazırladığımız dosyamızın…