Mahkeme Savaşları: Peki, Şimdi ne Olacak?

Can Atalay’ın iktidar tarafından ısrarla içeride tutulması taktiğinin arkasında iktisadi bir gerekçe var. İktidarın mantığıyla bakmaya çalışalım. Depremin yaşamlarını alt üst ettiği bir kentin…

Felaket Olan Devlet ve Yeniden Çiçeklenen Gezi Ruhu

6 Şubat 2023’te Pazarcık ve Elbistan merkezli deprem ve 11 ili etkileyen doğal afetin üzerinden 38 gün geçse de yaşanan trajedinin acısı dinmedi. Yıkım,…

Hakaret İktidarının Erkek Siyasetine Bir Uyarı Yazısıdır!

İktidar da memleket de zengin yaşlı erkek siyasetçilerin işgali altında. Siyaset sahnesindeki erkeklerin en büyük hobisi ise kadınlar hakkında konuşmak. Öyle ya, adeta birbirleri ile…

El Yazmaları 3 Yaşında!

Kapitalizmin krizlerine karşı sosyalist, halkçı, demokratik alternatifleri yaratma tartışmalarının zeminini üretme platformunu inşa etme iddiasıyla yola çıkan El Yazmaları 3 yaşında! Geçen 3 yılda…

Emekçilerin Acil İhtiyacı Olarak Laiklik

En temel ihtiyaçların bile karşılanamadığı bir gerçeklik içinde açığa çıkan toplumsal gerilimin kırılma yönünü, yaşamın her alanındaki ama özellikle de emekçilerin çalışma ve yaşam…

İşçi Sınıfının Kurtuluş Mücadelesi ve “Uzak ve Yakın Hedefler”-Deniz Adalı

El Yazmaları’nın notu: Sosyalist solun mevcut krizinden ortak bir çıkışın sağlanması çabalarına katkı sunmak amacıyla, “Solun Krizi, Çıkış Arayışları, Mücadele ve Olanaklar” başlığı altında…

Solun Güncel Krizi-Cemil Aksu

El Yazmaları’nın notu: Sosyalist solun mevcut krizinden ortak bir çıkışın sağlanması çabalarına katkı sunmak amacıyla, “Solun Krizi, Çıkış Arayışları, Mücadele ve Olanaklar” başlığı altında…

İstanbul’daki Kentsel Mücadelenin Düşündürdükleri: İnat, Direniş ve Kent Hakkı

Ortaya atıldığı dönemin ruhuyla, yani 1968 senesiyle müsemma olan, Henri Lefebvre’in şehir hakkı kavramının Türkiye’de en çok Gezi direnişinin esnasında ve sonrasında tartışıldığı söylenebilir. Lefebvre’den bugüne,…

Yükselişten Çöküşe AKP

Doğanın, toplumun “hareket ettirici ve yaratıcı bir ilkesi” olarak “olumsuzlama diyalektiği” felsefenin devrimci özüdür. Her şey zıddıyla vardır ve olaylar, olgular zıddına dönüşerek (inkârın…

AKP-MHP İktidarının Çıkmazları ve Faşizm

Göçmen, mülteci düşmanlığıyla beslenen ırkçı bir siyasetle karşı karşıyayız. Ötekileştirmeyi, milliyetçiliği dayanak yaparak, giderek faşistleşen/faşistleştiren bir iktidarın zulmündeyiz. Ankara Altındağ’da mültecilere, göçmenlere yapılan saldırı siyasi…

Yangın Yerinde Hayatta Kalma Kılavuzu

Ağustos ayında yaşanan orman yangınları, içinde olduğumuz felaket dönemine hararetli bir dokunuş yaparak kelimeyi gerçek anlamına büründürdü: Ülke tam bir yangın yerine döndü. Yaşanan…

“Destur! Alevilere Tez, Defterleri Dürüle!”

“Defteri dürülmek” günümüzde de kullanılan bir deyimdir. Osmanlı döneminde Alevi katliamlarıyla birlikte söylenegelmiş bir sözdür. Padişahın, Şeyhülislamın, “Tez, Yazıla” desturuyla kağıtlara isimleri listelenip yazılan…

Halk Güçlerinin Kendine Güveni ve Kendi Olasılığı

İktidar güçleri, bir yandan günü kurtaran öteleme politikalarına sarılırken bir yandan da kurumsallaştırmaya çalıştıkları faşizmin hanesine yazılacak her fırsatı değerlendiriyor. Gelin görün ki su…

El Yazmaları 2 Yaşında!

Nice yaratma cesaretine, nice doğum sancılarına: El Yazmaları 2 yaşında! “Hayaller gerçeklere öncüdür” diyerek çıktığımız yürüyüşümüz sürüyor. “El Yazmaları” iki yaşında. Yıl dönümleri sıklıkla…

Bitirilmemiş İşlerimiz ve Gezi’nin Melankolisi

Bugün büyük Gezi kalkışmamızın benzerini ya da belki daha iyisini tahayyül etmemiz bile “terör suçu” kapsamına giriyor. Büyük isyanımızın anısını anlatmayı bile yasaklayacaklar, ellerinden…

Sosyalist Solun Krizinden Çıkış İçin Samimi Bir Çağrı

Gelecek şimdiki zamanın içerisinde potansiyel olarak yüklüdür. İşte bugün zamanın şimdisinde, geleceğe gebe çok özel bir siyasal anın içerisindeyiz. Geziden buyana içerisine soluduğumuz olağanüstülük…

Gezi’den Boğaziçi Eylemlerine Bir Seyir Denemesi: Devrimimiz Günceldir

Gezi’nin üzerinden 7,5 yıl geçti ve onun yarattığı toplumsal dokunun yok olmadığını vurguladığımıza bu mecrayı takip edenler sık sık tanık oldular. Zaman zaman yapılan…

Çözülmesi Gereken Acil Bir Çelişki ve “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Bizi Kurtarır mı?”

Parlamentosu ister güçlü olsun, ister zayıf olsun, bürokrasisine atamalar ister liyakatle yapılsın ister keyfi yapılsın, bütün bu kurumlar ve yapılar, sermaye sınıflarından hiçbir baskı…

Koalisyonun Bir Geleceği Var mı?

Devlet krizi koşullarında “farklı iktidar alanlarına dağılma” eğiliminde olan egemenlerin farklı fraksiyonları arasında yaşanan ve hepsi de halk düşmanı olan sefilce didişmelere karşı, elbette…

Demokratik Cumhuriyet Olasıdır

Zenginlik ve çeşitlilik sonucu açığa çıkan özneler birbirleriyle daimi bir şekilde karşılıklı olarak özümseme eğiliminde oluyorlar ve bunun pratik sonuçları açığa çıkıyor. Bu gelişim…

Solun Krizi (I)

El Yazmaları’nın notu: “Solun Krizi, Çıkış Arayışları, Mücadele ve Olanaklar” başlığı altında Türkiye Sosyalist Hareketi’nin çeşitli temsilcileri ve yazarlarına yaptığımız çağrı çerçevesinde hazırladığımız dosyamızın…