Karanlık Tünelde Türbülans!

Hile yapılarak kazandığı son seçimler, iktidarın faşizmi kurumsallaştırma sürecinin önemli bir kavşağı oldu. İktidar, seçim sonrasında hemen darmadağın olan resmi muhalefetin de örtülü desteğiyle,…

Devlet Krizi “İvmeleniyor”

Hayatın her alanında yaşanan gelişmeler, hızını ve şiddetini giderek artırıyor. Dünya çapındaki hızlanma ve şiddetlenme, Türkiye’de kendisini ivmelenmiş bir biçimde gösteriyor. Bu “ivmelenme”yi tetikleyenlerinden…

Sahnelerimizde Yeniden: “Devletin Bekası!”-Perihan Koca

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan itibaren kendisini yasladığı ana saiklerden biri devletin bekası söylemi olagelmiş ve bu söylem hemen her iktidar için öyle ya da böyle…

Burjuva Siyasetinin Yeni Vebası: Bitmeyen Devlet Krizi

El Yazmaları dâhil birçok sitede “AKP sonrası Türkiye” üzerine incelemeler yapılıyor. AKP’li veya AKP’siz her senaryo incelenmiştir diye düşünüyorum. Bunun yanında burjuva siyasetinde AKP’nin…

Yükselişten Çöküşe AKP

Doğanın, toplumun “hareket ettirici ve yaratıcı bir ilkesi” olarak “olumsuzlama diyalektiği” felsefenin devrimci özüdür. Her şey zıddıyla vardır ve olaylar, olgular zıddına dönüşerek (inkârın…

Meşruiyet Krizi İktidarı Marjinalleştiriyor

İktidar ve güç çoğu zaman birlikte anılagelen kavramlar olmuştur. Zira; iktidarın doğası gereği, iktidar ve güç arasında özel bir ilişkisellik vardır. Güç, iktidara; iktidar…

Yangın Yerinde Hayatta Kalma Kılavuzu

Ağustos ayında yaşanan orman yangınları, içinde olduğumuz felaket dönemine hararetli bir dokunuş yaparak kelimeyi gerçek anlamına büründürdü: Ülke tam bir yangın yerine döndü. Yaşanan…

Yangınların Gösterdiği: Devletin Krizi ve Bıraktığı Boşluk Üzerine

Bu yazının yazılış saatlerinde ülkenin dört bir yanında yangınlar devam ediyor. Sosyal medyada yangınlara karşı etkisizlik, THK kurumunun var olmaması ve son aylarda AKP…

Mert Büyükkarabacak: Demokrasi Sorunu Yeniden Paylaşımcı Bir Ekonomik Programdan Bağımsız Düşünülemez

El Yazmaları’nın Notu: 24 Haziran’da İstanbul’da gerçekleştirilecek olan Demokrasi Konferansı’nın, Ekonomi Çalışma Alanı’nda faaliyet yürüten Mert Büyükkarabacak ile yaptığımız röportajı okuyucularımızın ilgisine sunarız. Merhabalar.…

Restleşme Nereye Gidiyor?

Türkiye’de bir devlet ele geçirme ve devletin yönelimini belirleme biçimi olarak operasyonlar zirvedekiler tarafından sık sık uygulandı. Ergenekon, Balyoz, Selam Tevhid, FETÖ gibi isimlendirmelerle…

Koalisyonun Bir Geleceği Var mı?

Devlet krizi koşullarında “farklı iktidar alanlarına dağılma” eğiliminde olan egemenlerin farklı fraksiyonları arasında yaşanan ve hepsi de halk düşmanı olan sefilce didişmelere karşı, elbette…

Erdoğan’ın 2023 Retoriği ile Bu Gemi Yürür Mü?

Antik Yunan’da diyaloglar üzerinden yapılan retorik tartışmalarına, zamanın şimdisinden, yirmi birinci yüzyıl siyasetinden bakınca olaylar ve olgular ne kadar da tanıdık öyle değil mi?…

Kayıp Giden Zemin: İktidarın Kriz Girdabı

Devletle millet kucaklaşmazsa devlet ayrı millet ayrı bir istikamete bakarsa, oradan adaletsizlik doğar, oradan zulüm doğar, oradan baskı doğar” diyordu Recep Tayyip Erdoğan 1994 yerel…

Tersinmez Akşamın Ufku: Seçim Sürecinde Rejimin Dönüşümüne Kısa Bir Bakış*

Toplumsal gidişi, fizik kurallarını kullanarak açıklamak kadar tehlikeli olan çok az şey vardır. Ancak benzetmeler masumdur ve bu yüzden “teşbihte hata olmaz” derler. Tersinmezlik,…

Despotizmin Yayılımı, Faşizmin Yükselişi, Tahayyüllün Körelişi*

Kadim Sümer medeniyetinden Bizans ve Osmanlı aracılığıyla günümüze değin varlığını bir biçimde sürdüren despotik devlet geleneği, değişerek, dönüşerek, başka güçlerle çarpışarak (örneğin modern sermaye)…