T. Kubilay Çelik: Motokuryelerin örgütlü mücadelesi yükseliyor!

Motokuryeler insanca bir yaşam için tekrar direnişe geçtiler. 2022’nin başında büyük bir direniş fırtınası estiren motokuryeler hem örgütlülüklerini hem de inatlarını büyütüyorlar. Turizm Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası (TEHİS) Genel Başkanı T. Kubilay Çelik ile motorkuryelerin direnişini konuştuk.

Geçtiğimiz günlerde Vigo’da çalışan motokuryeler direnişe geçtiler. Bu direnişin nedenleri nelerdir?

Temmuz ayında gerçekleşen asgari ücret zammı sonrasında, esnaf kuryelerde saatlik, paket başı, kilometre başı benzin desteği gibi ücretlerine, zam gelmesini bekliyorduk. 6 Temmuz gecesi Getir’in alt taşeron şirketi olan Vigo’da yapılan zamların kuryeler tarafından kabul edilmemesi üzerine direnişi örgütlemeye başladık.

Vigo’da başlayan eylemin geçtiğimiz zamanlarda ücret zammı için kendiliğinden gerçekleşen motokurye eylemlerinden farkı ise bu direnişin Turizm Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası (TEHİS) öncülüğünde başlamasıdır. Örgütlü ve ne istediğini bilen motokuryelerin olması, mücadeleyi kazanmak için önden hazırlık çalışması yapılmasıdır. Komitelerin, kurye temsilcilerinin olmasıdır. Örgütlü bir motokurye direnişinin gerçekleşmesini sağlamıştır.

Vigo Direnişçilerinin talepleri nelerdir?

Vigo’nun yapmış olduğu ücret zammında bölgeler/ilçeler arasındaki fiyat farklılıklarının kaldırılması, her bölgeye halihazırda Beşiktaş/Kadıköy gibi bölgelerde saatlik 75 TL, paket başı 30 TL olan ücretlerin tüm bölgelerde de uygulanmasını talep ettik. Yapılan zammın yanında kesintilere de fiyat değişikliği yapılmıştı. Uyum kesintileri dediğimiz bu kesintiyle, ayın herhangi bir günü işe geç kaldığımız takdirde saatlik ücretlerimizden 15 TL kesilmek isteniyor. Böylece bir gün geç kaldığımız zaman bütün ay boyunca saatlik ücretimizi 50 TL olarak alıyoruz. Ayrıca Haziran ayında bu uyum kesintileri 5 TL iken Temmuz ayında 15 TL yapılmıştır. Vigo bir taraftan kaşıkla verirken, diğer taraftan ise kepçe ile geri almaktadır.

Vigo Direnişçilerinin taleplerini almak için yaptığı veya yapacağı eylemler nelerdir?

7 Temmuz Cuma günü yaptığımız kontak kapama ve merkez önünde gerçekleştirdiğimiz görüşmelerden sonuç çıkmaması üzerine 13 Temmuz Perşembe günü daha büyük bir kontak kapama eylemi yaparak, hem ana yürütücü olan Getir şirketinin hem de taşeron şirket olan Vigo’nun genel merkezleri önünde zam talepli eylemlerimize devam ettik. Taleplerimizi yazılı ve hem temsilci arkadaşlarımızın hem de şirket yöneticilerinin imzaladığı bir biçimde yine işçi temsilcileri ve şirket yöneticilerinin eşliğinde patronlara ulaşmasını sağladık. Zam talebimiz kabul edilmezse eylemlere, kontak kapamalara, boykot çağrılarına devam edeceğiz.

Vigo ile birlikte Yemeksepeti kuryelerinde de bir direniş gerçekleşti. Bunun nedenleri nelerdi?

12 Temmuz’da Yemeksepeti şirketi zam oranlarını açıkladı. Açlık sınırının bile altında olan bu sefalet ücretlerini kabul etmeyen kuryeler iletişim grupları kurdu. Ücretlerin iyileştirilmesi talebiyle kurulan iletişim gruplarına şirket temsilcileri ve saha yöneticileri sızma yapıp, grupta bulunan esnaf kuryelerin sistemlerini kapatıp, işten attılar.

Sosyal medyada basınç oluşturup işçileri işlerine geri aldırmak için çalışmalar yapmaya devam ediyoruz. Bazı arkadaşlar işlerine geri döndüler ama bazıları hala işlerine geri dönemedi. Ne kadar çok örgütlü olur ve motokuryelerin birliğini sağlarsak, patronlar karşısındaki gücümüz de o oranda artacak.

Tüm motokuryeleri sendikamıza ve sendikamızın kurmuş olduğu komitelerde ve meclislerde örgütlenmeye çağırıyoruz.

Yalnız sürüyoruz, birlikte yürüyoruz.