Bu Kuryenin Canı 27.300 TL

İSİG Meclisi,  2023 yılında işçi cinayetlerinde en az 1932 işçinin yaşamını yitirdiğini bildiren raporunu yayınladı. Kurye Hakları Derneği ise 2023 yılında en az 68 motokuryenin kaza süsü verilmiş iş cinayetlerinde hayatlarını kaybettiğini kayıt altına aldı. Yunus Emre Göçer’in iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerden yalnızca biri olduğunu ve anlatılacak sürecin tüm bu işçiler için de benzer biçimlerde geliştiğini görüyoruz.

16 Ocak’ta İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada her şeyin göstermelik olduğu ortaya çıktı. Mahkeme salonu ve yargılama göstermelik. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in aileyi ziyaret edip bu işin peşini bırakmayacağız demesi göstermelik. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un; biz hiçbir vatandaşımızın hakkının bir yabancıya ezdirmeyiz, yargılama sürecini işleteceğiz demesi göstermelik. Milletvekillerinin TBMM’de bakanlıklara sundukları soru önergeleri göstermelik. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun davanın takipçisi olacağız demesi göstermelik. Motokurye derneklerinin ve sendikaların adalet talebi göstermelik. Neden her şey göstermelik diyoruz: 16 Ocak’ta kamu davası olarak görülen duruşmanın, mahkeme salonunda konunun takipçisi olacağını ilan eden hiç kimse yoktu. Davayı takip etmek için Kurye Hakları Derneği ve Turizm Eğlence Hizmet İşçileri Sendikası’nın temsilcileri vardı.

Dava bugüne kadar görülmemiş bir hızda, 40 günde kapatıldı. Adli tıp raporuna göre asli suçlu olmasına rağmen (%75) Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Mohamed Hassan Shekh Mohamud’a 27.300 TL para cezası ve 6 ay ehliyetine el konulmasına karar verildi. Yunus Emre Göçer’in ve bu ülkede yaşayan tüm yurttaşlarının canlarının değeri ortaya çıktı.

Kuryeler Haksızlığa Karşı Mücadele Ediyor

Yunus Emre Göçer’in hayatını kaybetmesinden sonra yaşanılan tüm bu hukuksuzluklara karşı tepkileri, bu haksızlığın benzerlerini kendilerinin de yaşayabileceklerini bilen, ölümle burun buruna çalışan motokuryeler verdi. Bir motokurye arkadaşımızın önerisi doğrultusunda başlayan Türkiye’nin her yerinde bu kararın adaletsizliğini fark eden motokuryeler, motorlarının sepetlerine “Bu kuryenin canı, 27.300 TL” yazarak tepki gösterdiler. Çünkü Yunus Emre Göçer’in başına gelen şeyin yarın onların başına gelmeyeceğine dair hiçbir garantileri yok. 

Tüm motokuryeler bu ortak duyu ile hareket edip tepkilerini göstermeye devam ediyor. Yaşanılan bu adaletsizlik bir kez daha motokuryeler tarafından tüm basına, kamuoyuna tekrar hatırlatıldı.

Türkiye’de belirgin olarak son aylarda iş cinayetlerinde yaşamını yitiren tüm motokuryelerin ardından açıklamalar, cenaze konvoyları, yaşamını yitiren meslektaşın bulunduğu ildeki motokurye derneklerinin açıklamalarına şahit oluyor. Yunus Emre Göçer’in geçirdiği kaza sonrasında da süreç böyle başladı. Adliye önünde yüzlerce motokuryenin ve motokurye derneklerinin katılımı ile açıklamalar, hastane önüne motokurye konvoyları, cenaze konvoyları şeklinde sürüyordu. Yunus Emre Göçer’in eşinin şikayetçi olmayacağız demesi belli eylemselliklerin geri çekilmesini sağladı. Bizim iş cinayetlerine dair yaklaşımımızın aileyle ortaklaşmaya çalışan ama aile geri çekildiğinde süreci sürdürmeye devam edecek bir biçimde gerçekleştirmeye de ihtiyacımız var.

2023 yılında 68, 2022 yılında 58 kuryenin kaza süsü verilmiş cinayetlerde yaşamını yitirdiği bilgisini Kurye Hakları Derneği yayınladıkları raporda bildirmişti. Ne yazık ki eğer kuryeler iş cinayetlerine karşı kendi önlemlerini geliştirmezse 2024 yılında da bir bu kadar motokurye iş cinayetlerinde yaşamını yitirecek. Bu işin “Çok Tehlikeli İşler Statüsü”ne alınması talebi ve Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin motokuryelere çalıştıkları iş yerlerinin patronları tarafından ücretlerinin karşılanması biçimde gerekli eğitimleri almaları talebi, bütün teknik donanım ve ekipmanların patronlar tarafından işçilere tahsis edilmesi talebi çok uzun süredir tüm motokurye camiası tarafından dillendiriliyor.

Yine geçtiğimiz günlerde motokuryelerin “hızlı sür” denilerek iş cinayetlerinde yaşamlarını yitirdiğini ve bonus, prim gibi baremlerin buna sebebiyet verdiğini ifade etmiştik. Katil bariyerler motokuryelerin canlarını almaya devam ediyor. Motokuryeler ölüyor, ölmeye de devam edecek ama gerçekleşen tek bir düzenleme yok. Yunus Emre Göçer’in iş cinayetinde ölmesi bize bir kez daha bizim bizden başka dostumuzun olmadığını gösterdi.

Ne Olmuştu?

30 Kasım 2023 tarihinde bizlere gelen ilk bilgilere göre diplomatik plakalı bir aracın Yunus Emre Göçer’e arkadan çarptığı ve arkadaşımızın ağır yaralı bir şekilde hastaneye kaldırıldığı haberini aldık. Arkadaşımıza arkadan çarpan şahsın ise ifadesinin alındıktan sonra serbest bırakıldığı bilgisini aldık.

1 Aralık’ta yüzlerce motokurye ile birlikte Çağlayan Adliyesi önündeydik. Yapılan açıklamalarda çarpan şahsın kimliğinin açıklanması ve gereken cezayı alması için her şeyin yapılacağını ifade eden aile, avukatlar, kurye dernekleri ve motokuryeler oradaydı. Aynı akşam kaza anının görüntüleri sosyal medya hesapları, TV kanallarında dolaşmaya başlamıştı. Yunus Emre Göçer hastanede kaldığı tüm süre boyunca kamuoyuna bakanlar, belediye başkanları, milletvekilleri, sendikalar, motokurye dernekleri her şeyi yapacaklarını ilan ettiler.

5 Aralık’ta Yunus Emre Göçer kaldığı hastanede yaşamını yitirdi. Gülsuyu’nda yüzlerce motokurye ile birlikte son yolculuğuna uğurladık. Yunus Emre Göçer’e arkadan çarpıp öldüren, diplomatik plakalı aracı kullanan şahsın Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Mohamed Hassan Shekh Mohamud olduğunu öğrendik. Şahsın 2 Aralık’ta yurtdışına çıktığı bilgisini aldık.

2 Ocak’ta Mohamed Hassan Shekh Mohamud İstanbul Adalet Sarayı’nda ifade verdiği, hakkındaki yakalama kararının ve yurt dışı yasağının kaldırılarak serbest bırakıldığı duruşmalara katılma gereğinin olmamasına karar verildiği öğrenildi.

Yunus Emre Göçer’in ölümü ve ardından yaşanılanlar, bu ülkede iş cinayetlerinin nasıl üstünün kapatıldığı, binlerce işçinin bir savaşta yaşamını yitirir gibi iş cinayetlerinde öldürüldüğü gerçeğini her gün yüzümüze vurmaya devam ediyor. İş cinayetlerinin önlenebilir olduğunu biliyoruz. Bunun içinde genelde tüm işçilerin yan yana gelmesini özelde ise motokuryelerin birlik oluşturup buna karşı mücadele etme gerçeği karşımızda asli sorun olarak duruyor. İş cinayetlerini önlemek için birlik olup, yan yana gelmeliyiz.