Filistin’in Süren Mücadelesi “Yeni” Başlıyor

2019 yılında KESK’in düzenlediği Ortadoğu Barış Konferansı’nda panelist olan Leyla Halid, “Sizin gibi devrimci ve Marksist biri Lübnan Hizbullahı gibi dinci bir örgütle birlikte nasıl mücadele edebiliyor?“ sorusuna şöyle cevap vermişti: “İsrail’e kurşun sıkan kim olursa olsun başımın üstünde yeri var.”

Yaşamını Filistin Devrimi’ne adayan ve mücadelesini hâlâ sürdüren Leyla Halid’in ikirciksiz ve gür bir sesle verdiği bu cevap, Filistinli örgütlerin gerçekleştirdiği “Aksa Tufanı” saldırısı sonrasında kimi “ilericilerin” yazdıklarını boşa çıkartmaya zaten yeterli. Diğer yandan bu saldırı, önümüzdeki süreci belirleyecek ve yeni bir dönemi başlatacak bir dönüm noktası olma potansiyeline sahip.

Neden “Şimdi”?

Hedeflerinin net olması, İsrail istihbaratından saklanabilmesi ve havadan, karadan ve denizden olmak üzere çok yönlü saldırının olması Aksa Tufanı saldırısının büyük ve güçlü etki yaratmasına neden oldu. Saldırının bu kadar etkili olmasının ardında yatan en önemli nedenlerin başında ise “süreklilik” geliyor.

Netenyahu’nun 2009’da ikinci defa iktidara gelmesi ve iki devletli çözümü reddetmesiyle birlikte İsrail’in özellikle sivilleri hedef alan saldırıları artmış, böylece Filistin sorununun Filistin halkını tamamen yok ederek çözülmesi hedeflenmişti. O zamandan bu yana Filistin halkının ve örgütlerinin irili ufaklı direnişleriyle bu saldırılara karşı mücadele sürdürülmüştü. Fakat özellikle 2021 yılında İsrail’in Demir Kubbesi’nin yıkılmasında[1] halkın inisiyatif alarak öne çıkması ve bunun sonucunda sosyalistinden İslamcısına 14 örgütün bir araya gelerek Ortak Operasyon Odası’nı[2] kurması direnişinin büyüyeceğinin işaretini vermişti. Nitekim bulunduğumuz yılın ilk yarısında örgütsüz ve “öfkeli” gençlerin[3] gerçekleştirdiği etkili saldırılar da bunu ortaya koydu. Dolayısıyla Aksa Tufanı saldırısının “şimdi” gerçekleşmesi ve etkili olmasının en büyük nedeni süreklilik arz eden ve halkın öncülüğünde gerçekleşen direniştir. Bu da, her ne kadar örgütlü gücü ve kitlesel desteği diğerlerinden fazla olsa da, olayın “Hamas”ı da aşan bir olay olduğunu açıkça gösteriyor.

Halkın öncülüğünün yarattığı bir sonuç olarak süreklilik kazanan saldırılar ve Filistinli örgütlerin bir araya gelişi ise mücadelenin büyümesi ve yeni bir dönemin açılması ihtimalinin yüksek olmasını sağlıyor. Bu durum bir yandan küresel güçlerin müdahalesine yol açarak Orta Doğu halklarının daha fazla ölüm, kan ve gözyaşı dökmesine neden olabileceği gibi bir yandan da geçtiğimiz yüzyılın ikinci yarısında olduğu gibi halkların özgürleşmesini sağlayan anti-emperyalist ve sosyalist güçlerin tekrar inisiyatif kazanıp halkın öncülüğünü zafere taşıma ihtimalini de barındırıyor. Bu bağlamda Filistin halkının mücadelesini sahiplenmek sosyalist olmanın sorumluluğunu yerine getirmenin yanı sıra güncel politik bir görev olarak da karşımızda duruyor.

Sivillere Yönelik Şiddet

Aksa Tufanı saldırısının ardından gündeme gelen konulardan biri de sivillere yönelik şiddet. Saldırının ardından sosyal medyaya düşen görüntülerde sivillere ve naaşlarına uygulanan şiddetin tasvip edilecek bir yönü yok. Saldırının gerçekleştiği bölgelerin İsrail’in Filistin halkını ortadan kaldırmak adına işgal ettiği yerleşim yerleri olduğunu belirtmek gerekiyor. Ve bu yerleşim yerlerindeki İsraillilerin büyük çoğunluğu özel olarak yetiştirilmiş ve savaş için ihtiyaç duyulan mühimmata sahip milisler. Nitekim sadece bu yıl 38’i çocuk olmak üzere 153 Filistinli[4] bu milisler tarafından katledildi.

Sartre, “Fanon’u okuyun. Çaresizlik dönemlerinde duyulan çılgınca öldürme isteğinin sömürge insanının kolektif bilinçaltı olduğunu anlayacaksınız.” demişti.[5] Ezilenlerin ve sömürülenlerin şiddeti kimi zaman yanlış ve hatalı yerlere yönelebilir, ama her zaman muhatabına yani ezenlere ve sömürenlere yöneliktir.

Dipnotlar:

[1] https://elyazmalari.com/2021/05/23/israilin-kubbesini-filistin-halki-yikti/

[2] https://sendika.org/2023/10/aksa-tufani-operasyonu-filistinde-neler-oluyor-693919

[3] https://www.bbc.com/turkce/articles/crge4x39575o
https://www.dw.com/tr/cenin-d%C3%B6rt-soruda-bilinmesi-gerekenler/a-66112034

[4] https://sendika.org/2023/10/aksa-tufani-operasyonu-filistinde-neler-oluyor-693919

[5] https://x.com/hdurkal1/status/1710590996197544156