
Arif Koşar: Günümüz Bilim ve Teknolojisinin Yardımıyla Sosyalist Bir Toplumu İnşa Etmek, Yüzyıl Öncesine Nazaran Çok Daha Kolay ve Mümkündür.
El Yazmaları’nın notu: Çalışma Ekonomisi Doktoru Arif Koşar ile “Robotlar İşimizi Elimizden Alacak mı?” isimli son kitabı, otomasyon ve robot teknolojisindeki gelişmeleri ve bu…

Felaket Olan Devlet ve Yeniden Çiçeklenen Gezi Ruhu
6 Şubat 2023’te Pazarcık ve Elbistan merkezli deprem ve 11 ili etkileyen doğal afetin üzerinden 38 gün geçse de yaşanan trajedinin acısı dinmedi. Yıkım,…

AKP’den Devlet’e: Gücün Yitimi
Maraş Pazarcık merkezli iki deprem, başta Türkiye ve Suriye olmak üzere hayatın birçok noktasında tarihsel kırılmaların önünü açtı. Uzun zamandır yüzeyin altında biriken sosyal,…

6 Şubat Depremlerinin Açığa Çıkardığı Acil İhtiyaç: Demokratik Cumhuriyet
6 Şubat depremlerinde yıkımın en yoğun yaşandığı kentlerden biri olan Antakya’nın içinden, Antakyalı bir genç olarak, kendi tanıklığımın süzgecinden geçirdiklerimle kaleme alıyorum bu yazıyı.…

Rantçı Kapitalizme Karşı Deprem Dayanışması
Giriş Yer kabuğundaki kırılmaları tetikleyen enerji salınımı ile ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılması yer biliminde deprem olarak tanımlanıyor. Bu açıklama ile bilimsel olarak…

Küba’nın Kasırgaya Müdahalesi Bir Sosyal Dayanışma Modelidir – Brynley A. Lloyd
El Yazmaları’nın Notu: 2016 yılında gerçekleşen Matthew Kasırgası’nın ardından Küba’nın kasırgaya müdahalesi oldukça tartışılmış ve örnek gösterilmişti. Küba’nın kasırgaya müdahalesini değerlendiren bu yazıyı ülkemizdeki…

Ukrayna İşçi Cephesi (RFU): “Savaş Kime, Ya Ana Kime”
El Yazmaları’nın Notu: Geçtiğimiz yılın Aralık ayında Ukrayna’daki gelişmeleri değerlendiren Ukrayna İşçi Cephesi (RFU) Yayın Kurulu’nun yazısını siz değerli okuyucularımızın ilgisine sunuyoruz. Arcelor…

Kula Kulluk İktidarını da Kula Kulluk Ekonomisini de Sınıf Siyaseti Bitirecek!
2023’e zengin ve yoksul arasındaki makasın giderek açıldığı derin yoksullaşma koşullarında girdik. Enflasyon karşısında hükmünü henüz açıklamadan yitirmiş olan ve lütuf gibi sunulan yüzde…

Yargının Gücü ve Rejimin Dönüşümündeki Kilit Rolü
Türkiye’de yargı mekanizması hiçbir zaman sermayeden ve ona hizmet eden devlet içi kliklerden bağımsız olmadı, doğası gereği de olamazdı. Ancak, yargı hiç bu kadar…

(T)Alan Başkanlığı Işığında COP15 İzlenimleri
Bir çoğumuz geçtiğimiz Kasım ayında gerçekleşen COP27 hakkında az çok bilgi sahibi olsak da en az onun kadar önemli olan COP15’ten çok haberdar değiliz.…

“Kirli” Havayı Dağıtmanın İmkanları
Türkiye politik gündemi seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte, beklendiği üzere sertleşmeye devam ediyor. Toplumsal dinamikler ise güncel ihtiyaçları doğrultusunda güç biriktirmeye, politika geliştirmeye yönelmiş durumda. Bu…

Haluk Yurtsever’le Söyleşi: Sınırda Kapitalizme Karşı Örgütlü Mücadelenin Bayrağını Yükseltmek
El Yazmaları’nın notu: Bu söyleşi Toplumsal Özgürlük Partisi İzmir İl Örgütü’nün Haluk Yurtsever’le 1 ve 7 Aralık tarihlerinde iki ayrı oturum şeklinde düzenlediği panellerin soru-cevap…

Büyük Alevi Kurultayı’na Giderken
“Böl, parçala, yönet” egemen olan iktidarların ezilenlere, işçilere, hakkı gasp edilen ve ayrımcılığa maruz bırakılan halklara uyguladıkları değişmez yöntemdir. Yıllardır demokrasi, laiklik ve özgürlük…

Devlet Krizi “İvmeleniyor”
Hayatın her alanında yaşanan gelişmeler, hızını ve şiddetini giderek artırıyor. Dünya çapındaki hızlanma ve şiddetlenme, Türkiye’de kendisini ivmelenmiş bir biçimde gösteriyor. Bu “ivmelenme”yi tetikleyenlerinden…

Peru’da Dejavu
2 Ekim’de Brezilya’da yeniden yükselen solun rüzgârı, ABD destekli sağcılar tarafından bu sefer Peru’da kesildi. Öğretmen grevlerinin öncülerinden biri olan Pedro Castillo, sağcıların çoğunlukta…

Zaman hızlanıyor
İktidar seçim sürecini faşizmin kurumsallaşmasını nihai hedefine ulaştırma hedefiyle yürütmeyi hedefliyor. Hedefini öyle ya da böyle ucundan tutabilirse bile seçim sonucunu istediği gibi açıklayarak…

Sarayın “Milli Güvenlik Konsepti”: Halkın İradesini Ezme ve Yığınların Sessizliğini Kurumsallaştırma Stratejisi
Güç savaşımı hızlanıyor ve yoğunlaşıyor. Öyle ki, devlet krizi koşullarında kurulacak olası yeni düzenin inşasında oyun kurucu olmak için, her güç pür telaş hamle…

İklim Adaleti Mezopotamya Kervanı İzlenim ve Tanıklıkları
İklim Adaleti Koalisyonu ve Ekoloji Birliği’nin düzenlediği ve 17 Eylül’de orman kıyımına karşı Cudi’de başlayan Mezopotamya Kervanı yolculuğumuz, Silopi’deki termik santralin yaşam alanlarına tecavüzünü…

Lula’nın “Seçimi”
Ekonomik açıdan Latin Amerika’nın en büyük, dünyanın ise ilk on beş ülkesinden biri olan Brezilya’da aylardır beklenen seçim gerçekleşti. Büyük farkla ve “rahatça” kazanması…

Hikmet Kıvılcımlı: Dünü Bugüne Bağlamanın Pusulası
Türkiye’de sosyalizm mücadelesinin kutup yıldızlarından Hikmet Kıvılcımlı’nın ölümünün 51, doğumunun ise 120. yıl dönümündeyiz. Ölümünden yarım asır, doğumundan ise neredeyse beş çeyrek asır geçmek…

Alevi Açılımı mı, El Koyma mı Yoksa İktidar Kliklerinin Ortak Hamlesi mi? Ya da Hepsi mi?
7 Ekim Cuma günü, Erdoğan Şahkulu Sultan Dergâhı’nda “Cemevi Toplu Açılış ve Temel Atma” töreninde bir konuşma yaptı. Konuşmada, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı bünyesinde“Cemevi…

Türkiye’nin Düzeni – Hikmet Kıvılcımlı
El Yazmaları’nın Notu: Dr. Hikmet Kıvılcımlı’nın ölümünün 51. yıl dönümü vesilesiyle, Kıvılcımlı’nın Türk Solu dergisinin 4. sayısında yayınlanan “Türkiye’nin Düzeni” başlıklı yazısını siz değerli…

Egemenlerin Dünyası: Fırsatlar, Hamleler, Savaşlar
El Yazmaları’nın Notu: “Gelişimin Çelişik Doğası: Dünya Nereye” başlıklı dosyamızın yedinci yazısını siz değerli okuyucularımıza sunuyoruz. Sitemizin yazarlarından Caner Malatya bu yazısında dünya genelindeki…

Max Zirngast: Bizim Yapmamız Gereken Temel Şey Neoliberal Mantığı Bozmak
El Yazmaları’nın Notu: “Gelişimin Çelişik Doğası: Dünya Nereye” başlıklı dosyamız kapsamında Graz Belediye Meclis Üyesi ve aynı zamanda sitemizin yazarı da olan Max Zirngast…

Rant Gölgesinde Kalan Halk Sağlığı: “Asbest Sorunu”
Giriş Asbest minerali doğada yatakları bulunan bir madendir. İzolasyon malzemelerinde kullanılan bu mineral, maliyetleri büyük oranda düşürdüğü için başta Çin, Kazakistan ve Rusya olmak…

Her Yer Çocuk Yaz Etkinlikleri; Yazı Aşan Etkinlikler
Altı yıldır her yaz çocuklarla buluşan bir ekip var: Her Yer Çocuk. Pandemi dâhil olmak üzere her yaz yapılan etkinlikler, atölyeler ve şenlikler bu…

Hamleler ve Olasılıklar Denizinde Orta Doğu
Ukrayna’daki savaşın dünya gündeminin ilk sırasına oturması, yaklaşık yüz yıldır savaş ateşiyle kavrulan Orta Doğu’yu gündemin arka sıralarına itti. Bulunduğumuz yüzyılın başından itibaren dünyadaki…

Deniz İşçilerinin Ağır Çalışma Şartları ve Örgütlenme Sorunları
Giriş 1917 Büyük Ekim Devrimi ile birlikte Sovyet Rusya’da (RSFSC[1]) işçi sınıfının çalışma şartlarının iyileştirilmesi amacıyla çalışma saatleri günlük 8 saate ve haftalık 6…

Komün ya da Hiç: Venezuela’da Halk İktidarı ve Sosyalist Alternatifin İnşası – Cosimo Pica & Matteo Giardiello
El Yazmaları’nın Notu: Geçtiğimiz ay çağrısını yaptığımız “Gelişimin Çelişik Doğası: Dünya Nereye” başlıklı dosyamızın üçüncü yazısını siz değerli okuyucularımıza sunuyoruz. Potere al Popolo Ulusal…

Ya Devrim Ya Yıkım! Ekolojik Çöküş Çağında Komünizm – Foti Benlisoy
El Yazmaları’nın Notu: Geçtiğimiz ay çağrısını yaptığımız “Gelişimin Çelişik Doğası: Dünya Nereye” başlıklı dosyamızın ikinci yazısını siz değerli okuyucularımıza sunuyoruz. Foti Benlisoy bu yazısında…

Georgi Dimitrov ve Bulgaristan’da Sosyalist Devletin Kuruluşu
Balkanların modern tarihi için olduğu kadar Bulgaristan tarihi için de İkinci Emperyalist Paylaşım Savaşı sonrasında yaşanan sosyalizm deneyimi, büyük bir zaman dilimini kaplamakla birlikte…

Bir Devrim Provası Olarak 15-16 Haziran
Üzerinden 52 yıl geçse de işçi sınıfının büyük 15-16 Haziran kalkışması güncelliğini koruyor. Kararlı, bilinçli ve militan niteliğe sahip bu olay, bir sendika yasasıyla…

Che ve Satranç
İnsanlık tarihinde birçok eylem ve etkinlik tarihe yön vermiş, insanların yaşamını önemli derece etkilemiştir. Bunların en başında savaş[1] gelse de sanat ve spor vb.…

El Yazmaları 3 Yaşında!
Kapitalizmin krizlerine karşı sosyalist, halkçı, demokratik alternatifleri yaratma tartışmalarının zeminini üretme platformunu inşa etme iddiasıyla yola çıkan El Yazmaları 3 yaşında! Geçen 3 yılda…

Küçük Burjuva mı Yoksa Proleter Bir Dünya Siyaseti mi? – Rosa Luxemburg
El Yazmaları’nın Notu: Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle birlikte emperyalist güçler arasındaki paylaşım savaşı yeni bir düzeye ulaştı. El Yazmaları olarak emperyalist savaşlar/işgaller karşısında biz sosyalistlerin…

Güncel Mücadele İhtiyacı Olarak Siyasal Program
İşçi sınıfının, kadınların, gençlerin, doğa savunucularının karşı karşıya kaldıkları temel sorunlara çözüm önerileri getirme iddiası olarak bir yenilenmeci programa ihtiyacımız var. Bu saydıklarımız birbirlerinden…

Kamu Mülkiyeti Olmadan Enerji Krizini Çözemeyiz – Cat Hobbs
El Yazmaları’nın notu: Türkiye’de elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yapılan zamlara yönelik halkın tepkisi sürüyor. Enerji fiyatlarına yapılan zamlar dünyadaki birçok ülkede de halkın tepkisine…

Kapitalizmin Sunduğu Ölümden Çıkış Var: Sosyalizm
Ekonomik kriz, bitmek bilmeyen pandemi, ekolojik yıkım, kadın cinayetleri, gençlerin geleceğe dair umutsuzlukları. Bu felaketlerin birbirlerini takip ederek bir araya toplandıkları bir zaman diliminden…

Amílcar Cabral, Paulo Freire’nin Pedagojisini Nasıl Şekillendirdi? – Curry Malott
Frantz Fanon’un Paulo Freire’nin düşüncesi üzerindeki etkisi iyi bilinir, ancak Brezilyalı eğitimci, Gine-Bissau’lu devrimci entelektüel Amílcar Cabral’dan da önemli ölçüde yararlanmıştır. Bu yazı, orijinali…

Biraz Umut Biraz Temkinlilik Çokça da Mücadele
Krizler ve mücadeleler dolu 2021 yılının sonu, gelecek yılı umutla karşılamaya sevk edecek zaferle geldi. Neoliberalizmin laboratuvarı, ABD’nin kirli politikalarının deneme tahtası olan Şili’de…

“Küba Aşısı Soberana’nın Varlığı Bir Mucize Değil” – Maurizio Coppola
“Soberana aşısıyla Pfizer aşısı arasındaki farkı biliyor musunuz?” Finlay Enstitüsü’nün genel başkanı Kübalı Dr. Vicente Vérez Bencomo, İtalyan delegasyonunun bir parçası olan bizi bu…

Akılcı Tek Alternatif Devrimci Olan-Ferda Koç
El Yazmaları’nın notu: Sosyalist solun mevcut krizinden ortak bir çıkışın sağlanması çabalarına katkı sunmak amacıyla, “Solun Krizi, Çıkış Arayışları, Mücadele ve Olanaklar” başlığı altında…

Solun Krizi ve Çıkış Arayışları Üzerine Birkaç Söz – Kâmil Kartal
El Yazmaları’nın notu: Sosyalist solun mevcut krizinden ortak bir çıkışın sağlanması çabalarına katkı sunmak amacıyla, “Solun Krizi, Çıkış Arayışları, Mücadele ve Olanaklar” başlığı altında…

Sosyalizm Gelecektir-ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş
El Yazmaları’nın notu: Sosyalist solun mevcut krizinden ortak bir çıkışın sağlanması çabalarına katkı sunmak amacıyla, “Solun Krizi, Çıkış Arayışları, Mücadele ve Olanaklar” başlığı altında…

Asgari Bir Programın Kuruculuğu ve Geleceği İnşa Etmek
Türkiye siyaseti derin bir sıkışmışlığın içerisinde. Siyasetin gündemi ve ritmi an an güncellenip hızlansa ve yeni dönem öyle ya da böyle geri dönüşsüz alt…

Nurettin Topçu, Ali Şeriati ve Hikmet Kıvılcımlı’nın İslam Düşüncelerinde Sosyalizmin Yeri
1. Giriş 19. yüzyılda kapitalizmin bütün dünyada etkisini daha fazla göstermeye başlamasıyla birlikte, kapitalizmin yol açtığı olumsuzluklara karşı düşünsel ve siyasal mücadele de…

El Yazmaları Dosya Çağrısı: Solun Krizi, Çıkış Arayışları, Mücadele ve Olanaklar
Sosyalist sol için yeni bir dönem açılıyor. Ancak, gelin görün ki, açılan yeni dönem krizlerle damgalı. Tarihin işçi sınıfını rolünü oynamak için yeniden sahneye…

AKP-MHP İktidarının Çıkmazları ve Faşizm
Göçmen, mülteci düşmanlığıyla beslenen ırkçı bir siyasetle karşı karşıyayız. Ötekileştirmeyi, milliyetçiliği dayanak yaparak, giderek faşistleşen/faşistleştiren bir iktidarın zulmündeyiz. Ankara Altındağ’da mültecilere, göçmenlere yapılan saldırı siyasi…

Ekososyalizm ve/veya Küçülme? – Michael Löwy
Ekososyalizm ve küçülme hareketi ekolojik solun en önemli akımları arasında yer alıyor. Ekosoyalistler, üretim ve tüketimde belirgin miktarda bir küçülmenin ekolojik yıkımdan kurtulmak için…

Kadınların Seçme ve Seçilme Hakkı ve Sınıf Mücadelesi – Rosa Luxemburg
El Yazmaları’nın notu: 5 Mart 1870’te doğan Rosa Luxemburg’un 150. doğum gününü geride bıraktık. Bu bağlamda Rosa Luxemburg’un dönemin Almanya’sında kadınlara seçme ve seçilme…