Ukrayna Savaşı Sonrası Batı’nın Yaptırımlarının Rusya – Çin İlişkilerine Etkileri

Modern Rusya ve Çin, 1950’lerdeki “Büyük Dostluğun” üzücü devamını hatırlayarak stratejik ortaklıklarını hiçbir zaman bir ittifak olarak kurmadılar. Günümüz Çin ve Rusya’sı, SSCB ve…

Ekonomi Politiğin Otokrasisi İnşa Edilen Emek Rejimi

Marx “Sermaye, birikim koşulları oluştuğunda geriden geriye her şeyi kendisine hizmet ettirmeye koşullandırır.” der. Neoliberal birikim, kendi sürecini tamamlamış, ancak yerine geçecek bir birikim…

İktidar Güçleri Açısından Sönük Bir Seçim Havası

Gerek düzen içi siyasi öznelerde gerekse de sosyalist cenahta 31 Mart seçimlerine giderken günden güne artacak bir tempo, yoğunluk ya da yüksek bir hava…

Batı’nın Birliği ve Gerilimi

Kapitalizmin yapısal krizi derinleşip genişledikçe oluşturduğu düzen de sarsılmaya devam ediyor. Bu sarsılmalar doğrudan yıkıcı etkilerde bulunmamakla birlikte düzenin ayakta kalma gücüne darbe vuruyor.…

Faşizmin İnşa Sürecinde Yerel Seçimler ve CHP

Faşizm inşa sürecini pek çok koldan yürütürken, ana muhalefetin siyasetin altını oyarak yarattığı boşluk da bu kollardan, kimilerine kök salmaya uygun ortamlar yaratıyor. Egemen…

Denizcinin Kanı Sermayenin Kârı

Denizcilik ortaya çıktığı tarihten günümüze yüzeysel olarak incelendiğinde, denizciler diğer işçilere göre daha üstün olarak gösterilmiş ve onlara kahramanlık misyonu yüklenmiştir. Zorlu şartlarda ve…

Erdoğan’ın “İkazları”

Seçim sürecine girilmesiyle birlikte siyasal alandaki öznelerin hamleleri “açıklık” kazanmaya başladı. Sürecin sonuna doğru “açıklığı” artacak hamleler, siyasal alanın şimdisi ve sonrası için olası…

Demokratik Cumhuriyet ve Sosyalizm İçin İleri

Devrimci mücadelede ileriye doğru her atılım hamlesi yeni görevler ve daha fazla sorumluluklar yükler. 17 Aralık tarihinde partimizin “Demokratik Cumhuriyet ve Sosyalizm İçin İleri”…

Olağanüstü Gidiş Karşısında Mevzi Açma Zorunluluğu

Uzunca bir süredir içinde bulunduğumuz kaotik ortam genel seçim sonrasında da derinleşerek sürüyor. İktidar, seçim sonrası kazandığı moral güçle ve “kurucu bir yasa-tanımazlıkla” hareket…

Yeniden Ortanın Solu Mu: Özgür Özel Ne Yapıyor?

Türkiye kapitalizmi 1940-70 yılları arasında ithal ikame birikim modeline geçişle beraber önemli bir sıçrama yaşadı. İçe dönük birikim modeli finans kapitalin oluşumu ve sanayi…

Toplumsal Özgürlük Partisi Dönem Sözcüsü Juliana Gözen: Konferansımız, Patrona Cennet İşçiye Cehennem Düzenini Kabul Etmeyenlerin Buluşma Yeri Olacak

El Yazmaları’nın notu: 17 Aralık Pazar günü İstanbul-Kartal’da “Demokratik Cumhuriyet ve Sosyalizm İçin İleri” şiarıyla 2. parti konferanslarını düzenleyecek olan Toplumsal Özgürlük Partisi’nin Dönem…

Şehrin Devrimci Sesi: Vodvil  

  El Yazmaları’nın notu: Toplumsal Özgürlük Partisi İzmir Kültür Sanat Meclisi ve Serüven Kültür yazı atölyesi ortak çalışması olan bu röportajı okuyucularımızın ilgisine sunuyoruz.…

Savaşın Ateşi Küresel Güçleri “Isıtıyor”

İşgalci İsrail ile Filistinli örgütler arasındaki ateşkes ile savaş ateşi “şimdilik” azalan Orta Doğu, küresel güçlerin çatışma zemini olmayı sürdürüyor. Bölgesel ve yerel güçlerin…

Brecht: “Savaşçı Sanat”ın Diyalektiği – Kolektif*

  Bu yazı, TÖP Karşıyaka İlçe Örgütü ve TÖP İzmir Kültür Sanat Meclisi’nin birlikte organize ettiği “Zamanımız ve Biz” söyleşileri kapsamında yapılan “Brecht’in Epik-Diyalektik…

Filistin’in İçeriye Tuttuğu Işık

Geçtiğimiz ay Filistinli örgütlerin “sürpriz” baskınıyla dünya gündeminin zirvesine oturan Filistin meselesi, Türkiye gündeminin de önde gelen konularından biri olmayı sürdürüyor. Bu önde olma…

Metal İş Kolunda Toplu İş Sözleşmesinde Son Durum

Birleşik Metal İşçileri Sendikası, Türk Metal Sendikası ve Öz Çelik-İş Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında 26 Eylül 2023 tarihi itibariyle gerçekleşen ilk…

İsrail – Filistin Savaşına Rusya’nın Bakışı

Filistin’deki 14 örgütün ortaklaşa gerçekleştirdiği Mescid-i Aksa Tufanı Operasyonu Gazze Şeridi’nden İsrail’e yönelik yoğun roket ateşiyle 7 Ekim sabahı başladı. Militanlar ülkenin güneyindeki sınır…

Ekim Devrimi, Bolşevik Parti ve İşçi Sınıfı

Ekim Devrimi’nin yıldönümü vesilesiyle kaleme alınan bu yazı, kendisi ölmek üzereyken, tüm hayatını adadığı davanın ölmeyeceğini çok iyi bilen, Lenin’in kendisini “zamanımızın gerçek bir…

Faşizmin İlerleyişinde Yerel Seçim Kavşağı

Genel seçim sonuçları, ülkede aynı anda hem belli netlikleri ve hem de bazı belirsizlikleri açığa çıkardı. Faşizmin ilerleyişinde önemli bir kavşak olan genel seçimler,…

Karanlık Tünelde Türbülans!

Hile yapılarak kazandığı son seçimler, iktidarın faşizmi kurumsallaştırma sürecinin önemli bir kavşağı oldu. İktidar, seçim sonrasında hemen darmadağın olan resmi muhalefetin de örtülü desteğiyle,…

Kapitalizmin Krizi ve Hegemonya Mücadelesi Kendisini Savaşla Hatırlatıyor 

Önce Filistinli örgütlerin “Aksa Tufanı” saldırısı, ardından İsrail’in daha önceki katliamcı saldırılarını aşan soykırımcı bombalamaları dünyada gözlerin Orta Doğu’ya dönmesine neden oldu. Ukrayna, Tayvan…

Filistinli İşçi Sendikalarından Acil Çağrı: Tüm İşbirliğini Sonlandırın, İsrail’e Silah Teminini Durdurun!

İsrail 1,1 milyon Filistinlinin Gazze’nin kuzey yarısını boşaltmasını isterken, aynı zamanda sürekli bombardımana maruz bıraktı. Bu acımasız hamle, İsrail’in planının bir parçasıdır. Aynı zamanda…

Sınıflar Savaşı ve Klâsik Halk Kavramı – Hikmet Kıvılcımlı

El Yazmaları’nın Notu: Hikmet Kıvılcımlı’nın ölümünün 52. yıldönümü vesilesiyle Sosyalist gazetesinin 2 Mart 1971 tarihli 18. sayısında yayımlanmış olan Sınıflar Savaşı ve Klâsik Halk…

Mafyalar, Çeteler ve Devlet Krizi

Darbe girişimiyle su yüzüne çıkan ve o günden bu yana çeşitli biçimlerle ve farklı şiddetlerle kendini ortaya koyan devlet krizinin bir boyutunun yeni bir düzlemi somutlaşıyor.…

Faşist Rejimin İnşasına Eşlik Eden Çocuk Politikası Tam Gaz Devam!  

Pek çok şeyin hareket halinde olduğu, hızlı ve karmaşık zamanlar.  Faşist kurumsallaşmanın adım adım inşası, toplumsal bir dönüşüm çabası, bunun politik adımları; ekonomik kriz,…

Göç, Göçmenlik ve Kapitalizm

Göç, siyasal, ekonomik ve toplumsal yapı ve kurumların değişim sürecinin bir parçası olarak, insanlık tarihinin gelişiminin ana iticisi olmuştur. Modern zaman için dört büyük…

Eleştiri Özeleştirinin Işığında İttifakımız ve Çıkış Stratejisi

Çok daha büyük krizlere gebe bir döneme girdiğimiz aşikâr. Devletin ve iktidarın içinde bulunduğu çoklu kriz hali de diyalektiğin işleyişi gereği bunu zorunlu kılıyor.14-28…

CHP Nereye Koşuyor?

Kendini sınıflar savaşının içinde konumlandıran ama bu savaşın sonunu bir uzlaşıya doğru götürmeye çalışan klasik sosyal demokrasi, reformist politikalarıyla sınıfsal çelişkileri yumuşatan bir siyasi…

Solun Durumu Üzerine Notlar 2 – Nasıl Yapmalı?

Sosyalist güçlerin uzunca bir süredir yaşadığı sıkışma, seçim sonrasında daha görünür ve tartışılır hale geldi. Sıkışmanın temel sebeplerinden biri hatta belki de en önemlisi…

Kuşatmayı Yarmak, Dikenli Yolu Açmak

Hayret edici olan 14-28 Mayıs seçim sonuçları değil. Hayret edici olan seçim sonuçlarını ya siyah ya beyaz zıtlık kategorilerine yerleştirerek, aynı anda hareket halinde…

Erdoğan Rejiminin “Yeni” Dönemi

Son yıllarda yaşanan bütün krizlerin dermanı olacağı vaat edilen seçimler gerçekleşti ve iki turda da sandıktan Erdoğan çıktı. Halka ve ortaklarına bol keseden vaatler…

Fransa’da İsyan Ateşi ne “Yeni” ne de “Son”

Son 250 yılın çoğunda olduğu gibi Fransa sokakları yine isyan sesleriyle dolu. Bu sefer isyanın fitilini ateşleyen ise polis cinayeti. Cezayir asıllı 17 yaşındaki…

Solun Durumu Üzerine Notlar

1- Dünyada yaşanan çoklu kriz ortamı, Türkiye’nin kendine özgü kriz dinamikleriyle de kesişerek ülkede süreklileşen bir derin gerilim ve belirsizlik hali yarattı. Çoklu kriz…

RKSM(b) Merkez Komitesi: Başlayan Askeri Çatışma Rus Burjuvazisinin Faşizm İçin Çabalayan İki Gerici Grubu Arasındaki Bir Mücadeledir.

El Yazmaları’nın Notu: Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Wagner “isyanına” dair RKSM(b) (Devrimci Komünist Gençlik Örgütü/Bolşevik) Merkez Komitesinin açıklamasını siz değerli okuyucularımızın ilgisine sunuyoruz.   23…

Seçime 3 Kala Depremden 3 Ay Sonra ne Öğrendik?

Dünyayı ilk defa kendi gözlerimizle görmeye başladığımız, anlamlandırdığımız, varlığımızı göstermeye çalıştığımız zamanları hatırlayalım. Sosyal balonumuz içinde benliğimizle var olmaya ve diğerlerine etki etmeye başladığımız…

İşçi Hareketinin Devrimci Bayramı 1 Mayıs

Giriş İşçi sınıfının örgütlü mücadelesi kapitalizmin vahşiliğine karşı her daim zaferden zafere yürümüştür ve hâlen de yürüyor. Daha kısa mesai saatleri ve insan onuruna…

Arif Koşar: Günümüz Bilim ve Teknolojisinin Yardımıyla Sosyalist Bir Toplumu İnşa Etmek, Yüzyıl Öncesine Nazaran Çok Daha Kolay ve Mümkündür.

El Yazmaları’nın notu: Çalışma Ekonomisi Doktoru Arif Koşar ile “Robotlar İşimizi Elimizden Alacak mı?” isimli son kitabı, otomasyon ve robot teknolojisindeki gelişmeleri ve bu…

Felaket Olan Devlet ve Yeniden Çiçeklenen Gezi Ruhu

6 Şubat 2023’te Pazarcık ve Elbistan merkezli deprem ve 11 ili etkileyen doğal afetin üzerinden 38 gün geçse de yaşanan trajedinin acısı dinmedi. Yıkım,…

AKP’den Devlet’e: Gücün Yitimi

Maraş Pazarcık merkezli iki deprem, başta Türkiye ve Suriye olmak üzere hayatın birçok noktasında tarihsel kırılmaların önünü açtı. Uzun zamandır yüzeyin altında biriken sosyal,…

6 Şubat Depremlerinin Açığa Çıkardığı Acil İhtiyaç: Demokratik Cumhuriyet

6 Şubat depremlerinde yıkımın en yoğun yaşandığı kentlerden biri olan Antakya’nın içinden, Antakyalı bir genç olarak, kendi tanıklığımın süzgecinden geçirdiklerimle kaleme alıyorum bu yazıyı.…

Rantçı Kapitalizme Karşı Deprem Dayanışması

Giriş Yer kabuğundaki kırılmaları tetikleyen enerji salınımı ile ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılması yer biliminde deprem olarak tanımlanıyor. Bu açıklama ile bilimsel olarak…

Küba’nın Kasırgaya Müdahalesi Bir Sosyal Dayanışma Modelidir – Brynley A. Lloyd

El Yazmaları’nın Notu: 2016 yılında gerçekleşen Matthew Kasırgası’nın ardından Küba’nın kasırgaya müdahalesi oldukça tartışılmış ve örnek gösterilmişti. Küba’nın kasırgaya müdahalesini değerlendiren bu yazıyı ülkemizdeki…

Ukrayna İşçi Cephesi (RFU): “Savaş Kime, Ya Ana Kime”

El Yazmaları’nın Notu: Geçtiğimiz yılın Aralık ayında Ukrayna’daki gelişmeleri değerlendiren Ukrayna İşçi Cephesi (RFU) Yayın Kurulu’nun yazısını siz değerli okuyucularımızın ilgisine sunuyoruz.   Arcelor…

Kula Kulluk İktidarını da Kula Kulluk Ekonomisini de Sınıf Siyaseti Bitirecek!

2023’e zengin ve yoksul arasındaki makasın giderek açıldığı derin yoksullaşma koşullarında girdik. Enflasyon karşısında hükmünü henüz açıklamadan yitirmiş olan ve lütuf gibi sunulan yüzde…

Yargının Gücü ve Rejimin Dönüşümündeki Kilit Rolü

Türkiye’de yargı mekanizması hiçbir zaman sermayeden ve ona hizmet eden devlet içi kliklerden bağımsız olmadı, doğası gereği de olamazdı. Ancak, yargı hiç bu kadar…

(T)Alan Başkanlığı Işığında COP15 İzlenimleri

Bir çoğumuz geçtiğimiz Kasım ayında gerçekleşen COP27 hakkında az çok bilgi sahibi olsak da en az onun kadar önemli olan COP15’ten çok haberdar değiliz.…

“Kirli” Havayı Dağıtmanın İmkanları

Türkiye politik gündemi seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte, beklendiği üzere sertleşmeye devam ediyor. Toplumsal dinamikler ise güncel ihtiyaçları doğrultusunda güç biriktirmeye, politika geliştirmeye yönelmiş durumda. Bu…

Haluk Yurtsever’le Söyleşi: Sınırda Kapitalizme Karşı Örgütlü Mücadelenin Bayrağını Yükseltmek

El Yazmaları’nın notu: Bu söyleşi Toplumsal Özgürlük Partisi İzmir İl Örgütü’nün Haluk Yurtsever’le 1 ve 7 Aralık tarihlerinde iki ayrı oturum şeklinde düzenlediği panellerin soru-cevap…

Büyük Alevi Kurultayı’na Giderken

“Böl, parçala, yönet” egemen olan iktidarların ezilenlere, işçilere, hakkı gasp edilen ve ayrımcılığa maruz bırakılan halklara uyguladıkları değişmez yöntemdir. Yıllardır demokrasi, laiklik ve özgürlük…

Devlet Krizi “İvmeleniyor”

Hayatın her alanında yaşanan gelişmeler, hızını ve şiddetini giderek artırıyor. Dünya çapındaki hızlanma ve şiddetlenme, Türkiye’de kendisini ivmelenmiş bir biçimde gösteriyor. Bu “ivmelenme”yi tetikleyenlerinden…