Sınıflar Savaşı ve Klâsik Halk Kavramı – Hikmet Kıvılcımlı

El Yazmaları’nın Notu: Hikmet Kıvılcımlı’nın ölümünün 52. yıldönümü vesilesiyle Sosyalist gazetesinin 2 Mart 1971 tarihli 18. sayısında yayımlanmış olan Sınıflar Savaşı ve Klâsik Halk…

Tarihsel Devrimci Kişilik

“Her şey, mekânsal ve zamansaldır.” der Lenin, Felsefe Defterleri kitabında. Nesneler, olgular, toplumlar, bireyler; düşünceler, duygular ve eylemler; hiçbir şeyin mekânın ve zamanın dışında…

Hikmet Kıvılcımlı: Dünü Bugüne Bağlamanın Pusulası

Türkiye’de sosyalizm mücadelesinin kutup yıldızlarından Hikmet Kıvılcımlı’nın ölümünün 51, doğumunun ise 120. yıl dönümündeyiz. Ölümünden yarım asır, doğumundan ise neredeyse beş çeyrek asır geçmek…

Türkiye’nin Düzeni – Hikmet Kıvılcımlı

El Yazmaları’nın Notu: Dr. Hikmet Kıvılcımlı’nın ölümünün 51. yıl dönümü vesilesiyle, Kıvılcımlı’nın Türk Solu dergisinin 4. sayısında yayınlanan “Türkiye’nin Düzeni” başlıklı yazısını siz değerli…

Dr. Hikmet Kıvılcımlı’nın Hegel’i ve Bilimsel Sosyalizm Mücadelesi

Kıvılcımlı’nın ‘Hegel ve Felsefe Notları’ adlı kitabında hem kuramsal bilgiye verdiği önemi hem de Marksist kuramı kavrayış şeklini görebilmemiz mümkün olmaktadır. Marksist mücadelesi için…

Solun Kriz ve Dönüşüm Sancısına Bir Çare Olarak HDP- Tuncer Bakırhan

El Yazmaları’nın notu: Sosyalist solun mevcut krizinden ortak bir çıkışın sağlanması çabalarına katkı sunmak amacıyla, “Solun Krizi, Çıkış Arayışları, Mücadele ve Olanaklar” başlığı altında…

Hikmet Kıvılcımlı’nın Hegel’i

Uzun yıllardır üzerinde çalışılan, Hikmet Kıvılcımlı’nın Hegel üzerine yazıları geçtiğimiz aylarda kitaplaştırılarak NotaBene Yayınları tarafından yayımlandı. Hamza Tığlay’ın Osmanlıcadan çevirdiği, Ahmet Kale’nin yayına hazırladığı…

Dilim Dimağım Kurumasın Diye: Doktor Hikmet Kıvılcımlı’nın Yolunca Gitmek

Paul Auster’in 20. yüzyılın panoramasını anlattığı “4321” adlı kitabı; kadere razı kılan “keşke”lerin değil; başka yaşamların da mümkün olabileceğini anlatan, iradeli “acaba”ların romanıdır. Dört…

Nurettin Topçu, Ali Şeriati ve Hikmet Kıvılcımlı’nın İslam Düşüncelerinde Sosyalizmin Yeri

  1. Giriş 19. yüzyılda kapitalizmin bütün dünyada etkisini daha fazla göstermeye başlamasıyla birlikte, kapitalizmin yol açtığı olumsuzluklara karşı düşünsel ve siyasal mücadele de…

Kıvılcımlı’dan Sonra – Serhat Özbey

Akademik Susuş Kumkuması       ‘‘Devrim’’ bizim dilimizdeki en korkunç kelimeydi; komplo, ayaklanma, devletin zayıflaması, bu uğursuz kargaşanın işaretleriydi. Türkçe‘de anarşinin dengi tek bir…

Emeğin Felsefesi: Toplumsal Varlığın Ontolojisinde Özgürleşme Diyalektiği Olarak: Emek

Süregeldim aşk meyini içerek Her bir akı karasından seçerek Varlık dağlarını delip geçerek Düzde ben bir insan olmaya geldim. Nimri Dede ‘’Felsefe değil; felsefe…

Yaşayan Komünün Gücü ve Güncelliği

Günümüz dünyasında girmediği yer, dokunmadığı insan, etkilemediği ilişki kalmayan kapitalist üretim biçimi, on yılı aşkın bir süredir her geçen gün derinleşen yapısal kriziyle “hayatta…

Thomas Müntzer ve Alman Köylü Savaşları: Komün Rezervi, Devrimci ve Muhalif Bir Akım Olarak Din

Bu yazı Friedrich Engels’in 200. doğum yılı vesilesiyle kaleme alınmıştır.   Friedrich Engels dünya devrimci proleter hareketinin kurucu önderlerinden biridir. Burjuva kökenli olmasına karşın…

Suriye Makamlarına Sunulan Bildirim (Haziran 1971) – Hikmet Kıvılcımlı

El Yazmaları’nın Notu: Dr. Hikmet Kıvılcımlı’nın ölümünün 49. yıl dönümü kapsamında hazırladığımız dosyada, Kıvılcımlı’nın özgeçmişi ile 12 Mart muhtırasını değerlendirdiği 1971 Haziran ayında Suriye…

Tutkulu bir kuşağın devrimcisi, 68’le simgeleşmiş bir kadın portresi: Şirin Cemgil

El Yazmaları’nın Notu: El Yazmaları yazarı Perihan Koca’nın geçtiğimiz yıl sendika.org sitesinde yayımlanan “Tutkulu Bir Kuşağın Devrimcisi, 68’le Simgeleşmiş Bir Kadın Portresi: Şirin Cemgil”…

İşçi Sınıfının Tarihcil Görevi – Hikmet Kıvılcımlı

El Yazmaları’nın Notu: Koronavirüs salgınıyla birlikte kapitalizmin sadece işçileri ve emekçileri değil bütün canlı yaşamı yok etmeye çalıştığı daha açık bir şekilde ortaya çıktı.…

Kıvılcımlı, İslam ve Marksizm-3

El Yazmaları’nın Notu: El Yazmaları yazarı Caner Malatya Doktor Hikmet Kıvılcımlı’nın İslâmiyet’e yönelik yaklaşımı hakkında hazırladığı yüksek lisans tezini El Yazmaları için revize etti.…

Kıvılcımlı, İslam ve Marksizm – 2

El Yazmaları’nın Notu: El Yazmaları yazarı Caner Malatya Doktor Hikmet Kıvılcımlı’nın İslâmiyete yönelik yaklaşımı hakkında hazırladığı yüksek lisans tezini El Yazmaları için revize etti.…

Kıvılcımlı, İslam ve Marksizm – 1

El Yazmaları’nın Notu: El Yazmaları yazarı Caner Malatya Doktor Hikmet Kıvılcımlı’nın İslâmiyete yönelik yaklaşımı hakkında hazırladığı yüksek lisans tezini El Yazmaları için revize etti.…

Ortanın Solu ve Küçük Üretmenlerimiz-Hikmet Kıvılcımlı

El Yazmaları’nın Notu: 11 Ekim 1971’de yaşamını yitiren Doktor Hikmet Kıvılcımlı’nın 48. ölüm yıl dönümü vesilesiyle hazırladığımız yazı dizisi çerçevesinde kendisinin 1970 yılında Sosyalist…

Hikmet Kıvılcımlı ve Osmanlı Devlet Sınıfları

El Yazmaları’nın Notu: 11 Ekim 1971’de yaşamını yitiren Doktor Hikmet Kıvılcımlı’nın 48. ölüm yıl dönümü vesilesiyle sitemizin yazarlarından Caner Malatya’nın 2018 Karaburun Bilim Kongresi’nde…

Kıvılcımlı, Devlet ve Türkiye Kapitalizmi Üzerine

Madem kapitalizm bu topraklarda kendiliğinden filiz vermedi. O halde devlet onu kendisi getirmeliydi. Ne de olsa kapitalizm ya da komünizm faydalı bir şeyse onu…

Latife Fegan: Marksist Araştırmacıların Yolu Kıvılcımlı’dan Geçecek

11 Ekim 1971’de yaşamını yitiren Doktor Hikmet Kıvılcımlı’nın 48. ölüm yıl dönümü vesilesiyle Stockholm’de yaşayan, Kıvılcımlı’nın yoldaşı ve yakın çalışma arkadaşı Latife Fegan’la bir…

Solun Krizi (I)

El Yazmaları’nın notu: “Solun Krizi, Çıkış Arayışları, Mücadele ve Olanaklar” başlığı altında Türkiye Sosyalist Hareketi’nin çeşitli temsilcileri ve yazarlarına yaptığımız çağrı çerçevesinde hazırladığımız dosyamızın…