İktidar Güçleri Açısından Sönük Bir Seçim Havası

Gerek düzen içi siyasi öznelerde gerekse de sosyalist cenahta 31 Mart seçimlerine giderken günden güne artacak bir tempo, yoğunluk ya da yüksek bir hava…

Mahkeme Savaşları: Peki, Şimdi ne Olacak?

Can Atalay’ın iktidar tarafından ısrarla içeride tutulması taktiğinin arkasında iktisadi bir gerekçe var. İktidarın mantığıyla bakmaya çalışalım. Depremin yaşamlarını alt üst ettiği bir kentin…

Sismolojiden Sosyolojiye, Halkçı Seçenekten Restorasyona?

“Asrın felaketi” söylemi, olan bitenin iktidarın lehine bir kontrol mekanizması yaratması için uygun bir sismik gerekçeye sahipti aslında. Cumhuriyet tarihinde bundan daha büyük 2…

Emperyalizmin Çelişkileri, Alt Emperyalizm ve Türkiye

El Yazmaları’nın Notu: Gelişimin Çelişik Doğası: Dünya Nereye? başlıklı dosyamızın dokuzuncu ve son yazısını siz değerli okuyucularımızın ilgisine sunuyoruz. Hasan Durkal’ın “Emperyalizminin Çelişkileri, Alt…

Alevilere Yönelik Şiddet ve İlgi Aynı Anda

Önce gündeme saldırılar düştü. Ankara’da, İstanbul’da ve hatta Almanya’da peş peşe cemevlerine ve dernek başkanlarına saldırılar düzenlendi. Ankara’daki saldırı temmuz ayı sonunda, muharrem ayının…

Bitirilmemiş İşlerimiz ve Gezi’nin Melankolisi

Bugün büyük Gezi kalkışmamızın benzerini ya da belki daha iyisini tahayyül etmemiz bile “terör suçu” kapsamına giriyor. Büyük isyanımızın anısını anlatmayı bile yasaklayacaklar, ellerinden…

Demokratik Cumhuriyetin Nesnel Gerekçeleri ve İki Sapma

“Komünizm”, diyordu Marx ve Engels Alman İdeolojisi’nde, “ulaşılması gereken bir ideal değil, bugünkü duruma son verecek durumun adıdır”. Çünkü ortada nesnel bir durum vardır,…

Anti Dühring’ten Doğanın Diyalektiği’ne: Engels, Pozitivizm ve Koronavirüs

Doğa bilimleri, politika ve felsefe alanlarında Marksizm’in bütünlüklü bakış açısını bir araya getiren Anti Dühring için bir Marksizm ansiklopedisi tanımı yapmak abartılı olmayacaktır. Engels’in,…

Irkçılık ve Milliyetçilik Tırmanırken: Kale İçinde Barış, Dışarıda Savaş

Türkiye’de faşizm, yakıtının bir kısmını yarım kalmış, tamamlanmamış Misak-ı Milli’nin gerçekleştirme düşlerinden, bir kısmını da İslam bayraktarlığı yapma misyonundan alıyor. Dışarıda Ermeniler, Kürtler ve…

Çözülmesi Gereken Acil Bir Çelişki ve “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Bizi Kurtarır mı?”

Parlamentosu ister güçlü olsun, ister zayıf olsun, bürokrasisine atamalar ister liyakatle yapılsın ister keyfi yapılsın, bütün bu kurumlar ve yapılar, sermaye sınıflarından hiçbir baskı…

Restleşme Nereye Gidiyor?

Türkiye’de bir devlet ele geçirme ve devletin yönelimini belirleme biçimi olarak operasyonlar zirvedekiler tarafından sık sık uygulandı. Ergenekon, Balyoz, Selam Tevhid, FETÖ gibi isimlendirmelerle…