Filistinli İşçi Sendikalarından Acil Çağrı: Tüm İşbirliğini Sonlandırın, İsrail’e Silah Teminini Durdurun!

İsrail 1,1 milyon Filistinlinin Gazze’nin kuzey yarısını boşaltmasını isterken, aynı zamanda sürekli bombardımana maruz bıraktı. Bu acımasız hamle, İsrail’in planının bir parçasıdır. Aynı zamanda ABD ile çoğu Avrupa ülkesinin tereddütsüz desteği ve aktif katılımıyla desteklenmektedir. Amaçları, Gazze’deki 2,3 milyon Filistinliye karşı eşi benzeri görülmemiş, korkunç katliamlar gerçekleştirmek ve Gazze’nin topyekûn etnik olarak temizlenmesidir. Cumartesi’den beri İsrail, Gazze’yi aralıksız ve yoğun bir şekilde bombalarken yakıt, elektrik, su, gıda ve tıbbi malzemeleri kesmiştir.

Diğer yerlerde İsrail’in aşırı sağ hükümeti, Filistin ve işgal altındaki Batı Şeria’daki radikal yerleşimcilere, Filistinlilere karşı artan saldırılarını ve pogromlarını kolaylaştırmak amacıyla 10 binden fazla tüfek dağıttı. İsrail’in eylemleri, katliamları ve retoriği, uzun süredir vaat ettiği ikinci Nekbe’yi uygulama niyetine işaret etmektedir; mümkün olduğunca çok Filistinliyi sürmek ve Filistinlilerin tamamen boyun eğdiği bir “Yeni Orta Doğu” yaratmak.

Batılı devletlerin tepkisi, uluslararası hukuka üstünkörü bir selam bile vermeden İsrail Devleti’ne tam ve eksiksiz destek oldu. Bu İsrail’in dokunulmazlığını güçlendirdi ve soykırım savaşını sınırsız bir şekilde yürütme konusunda tam yetki verdi. Batılı devletler diplomatik desteğin ötesinde İsrail’e silah sağlıyor ve İsrailli silah şirketlerinin kendi sınırları içindeki operasyonlarına onay veriyor.

İsrail askeri kampanyasını artırırken, Filistinli sendikalar olarak uluslararası sendikalara ve vicdan sahibi tüm insanlara, İsrail’in suçlarıyla her türlü suç ortaklığına son vermeleri çağrısında bulunuyoruz.  En acil şekilde İsrail ile silah ticareti durdurmalı, aynı zamanda İsrail ile olan tüm finansman ilişkileri ve askeri işbirlikler sonlandırılmalı. ARTIK HAREKETE GEÇME ZAMANI, FİLİSTİNLİLERİN HAYATLARI TEHLİKEDE.

Soykırıma varan bu durum Filistin halkıyla küresel dayanışmanın yükseltilmesi ve kitlesel desteğin artmasıyla önlenebilir. Ancak bu İsrail savaş makinesini dizginleyebilir. Dünyanın neresinde olursanız olun İsrail Devleti’nin silahlandırılmasını önlemek ve ablukanın alt yapısında yer alan şirketleri engellemek için harekete geçmenizi istiyoruz. İtalya, Güney Afrika ve Amerika Birleşik Devletleri’nde sendikaların önceki benzer hareketlerinden ve İtalya’nın 1930’lardaki Etiyopya işgaline karşı, 1970’lerde Şili’deki faşist diktatörlüğe karşı benzeri uluslararası hareketlerden ilham alıyoruz ve aynı zamanda küresel dayanışmanın sömürgeciliğin vahşetinin önüne geçtiği diğer bölgelerden de ilham alıyoruz.

İLGİLİ SEKTÖRLERDEKİ SENDİKALARA ÇAĞRIMIZDIR:

1- İsrail’e gidecek silahları üretmeyi reddedin.

2- İsrail’e silah taşımayı reddedin.

3- Sendikalarınızda bu yönde kararlar alın.

4- İsrail’in acımasız ve yasadışı kuşatmasının uygulanmasına karışan suç ortağı şirketlere karşı harekete geçin. Özellikle kurumunuzla sözleşmeleri olanlarla.

5- Hükümetlere İsrail ile tüm askeri ticareti durdurmaları ve ABD örneğinde olduğu gibi İsrail’e finansman sağlanmasına karşı baskı yapılması çağrısı yapıyoruz.

Filistin halkıyla her türlü dayanışmayı yasaklama ve susturma girişimlerini gördüğümüz için bu çağrıyı yapıyoruz. Sizden tarih boyunca işçi sendikalarının yaptığı gibi haksızlığa karşı sesinizi yükseltmenizi ve harekete geçmenizi istiyoruz.

Biz Filistin’in adalet ve özgürlük mücadelesinin sadece bölgesel ve küresel olarak belirlenen bir mücadele olmadığı inancıyla bu çağrıyı yapıyoruz. Bu, dünyanın tüm mülksüzleştirilmiş ve sömürülen halklarının kurtuluşu için bir kaldıraçtır.

Filistin Genel Sendikalar Federasyonu, Gazze

Kamu Hizmeti ve Ticaret İşçileri Genel Sendikası

Belediye İşçileri Genel Sendikası

Anaokulu İşçileri Genel Sendikası

Petrokimya İşçileri Genel Sendikası

Tarım İşçileri Genel Sendikası

Filistin Kadın Komiteleri Sendikası

Medya ve Basın İşçileri Kuşağı Sendikası

Filistin Ticaret Sendikaları Genel Federasyonu (PGFTU)

Filistin Öğretmenleri Genel Sendikası

Filistin Kadınlar Genel Sendikası

Filistin Mühendisler Genel Sendikası

Filistin Muhasebeciler Derneği

Mesleki Dernekler Federasyonu, şunları içerir:

Filistin Diş Hekimleri Derneği – Kudüs Merkez

Filistin Eczacılar Derneği – Kudüs Merkez

Tıp Derneği – Kudüs Merkez

Mühendisler Derneği – Kudüs Merkez

Ziraat Mühendisleri Derneği – Kudüs Merkez

Veterinerler Sendikası – Kudüs Merkez

Filistin Gazeteciler Sendikası

Filistin Barosu Derneği

Filistin Hemşirelik ve Ebelik Derneği

Filistin Posta Hizmetleri İşçileri Sendikası

Filistin Üniversiteleri Profesörleri ve Çalışanları Sendikalar Federasyonu

Bağımsız Sendikalar Genel Federasyonu, Filistin

Filistin Yeni Sendikalar Federasyonu

Filistin Yazarlar Genel Sendikası

Filistin Müteahhitler Sendikası

Sağlık Profesyonelleri Sendikaları Federasyonu

Filistin Psikologlar ve Sosyal Çalışanlar Sendikası

* Bu açıklama Turizm, Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası (TEHİS) tarafından çevirilmiş ve ilk olarak sendikanın sosyal medya hesaplarından yayımlanmıştır.