Rant Yoluna Hayır! Bir Düzen Muhalefeti Hikayesi

Bugünlerde ODTÜ’lüler ve Ankaralılar 2013’ten, 2017’den hatırladığımız manzaraların ortasında Ankara’nın şehir içindeki son ormanı için mücadele ediyorlar.

ODTÜ Ormanı bilindiği üzere Atatürk Orman Çiftliği’nin de parçalanmasının ardından Ankara’nın son bütünlüklü ekosistemi haline gelmiş ve korunmasının ne kadar önemli olduğu gerçeği yıllar geçtikçe akıllardaki yerini iyice pekiştirmişti. Gökçek’in 2013’te ODTÜ Ormanı ve 100. Mahallesi arasına yapmaya çalıştığı Malazgirt Bulvarı’na karşı büyük mücadeleler verilmiş, direnilmiş fakat yol bir bayram gecesi polis ve iş makineleri eşliğinde çıkartma yapılarak tamamlanınca, ODTÜ Ormanının bir yakası ranta teslim edilmişti.

Daha sonra 2017’ye geldiğimizde ODTÜ’nün ve Ankara’nın önüne bir rant ve talan projesi daha getirildi: Bilkent-İncek Bulvarı. 8 Eylül 2017’de Melih Gökçek ve ODTÜ’nün kayyum rektörü Verşan Kök arasında imzalanan protokol ODTÜ Ormanının içinden yaklaşık beş kilometre uzunluğunda bir otoyol geçirilmesini öngörüyordu. Hatta protokolün imzalanmasının hemen ertesinde yine bir gecede ODTÜ Ormanına çıkartma yapılmış, yolun yapılacağı alanda ağaçlar kesilmiş ve Melih Gökçek bunu “Büyükşehir Rekor Kırdı” diye Tweetler atarak duyurmuştu. 

O dönem bu ekolojik katliam sonrası gelen tepkiler, eylemler ve Melih Gökçek’in istifa ettirilmesine denk gelmesi yüzünden yol projesi hiç tamamlanamadı. ODTÜ Ormanı’nın o kısmı ağaçsız bir şekilde yaşamına devam etti, orman bölünmedi ve araziye asfalt dökülemedi.

Bu Bir Rant Projsidir

İşte başlıktaki hikayemiz de burada başlıyor aslında.

2019 Mart ayında, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin çeyrek asır aradan sonra “muhalif” bir belediye başkanına geçmesi bizler için bir şey değiştirmedi. Mansur Yavaş göreve geldi ve yıllardır durdurulmuş olan, resmi adıyla “Bilkent-İncek Bulvarı Çevre Yolu Bağlantısı”, bizlerin deyimiyle Rant Yolu projesini tamamlamak için çalışmalara başladı. 2021 yılı Ağustos ayında yolu tamamlamak için ihaleye çıktı ve bizler de ODTÜ’lüler ve Ankaralılar olarak önce şaşkınlık, ardından gelen büyük bir öfke ile mücadelemize tekrar başladık.

Rant Yolu, bir ucu “hasta garantili” Bilkent Şehir Hastanesi’ne, bir ucu “araç garantili” Niğde Otobanı’na bağlanan, kenarında Gökçek ile ilişkili ve her bir dairesi “ODTÜ Ormanı manzaları” reklamıyla milyonlarca liraya satılan Park Joven isimli rezidanların yükseldiği kocaman bir rant projesi.

Bir rant projesi olmasının yanı sıra Rant Yolu, ODTÜ Ormanını ortadan bölecek, dökülen asfaltla yaşamı zehirleyecek ve yaklaşık bir milyon metrekarelik ormanı da ODTÜ’den koparacak olmasıyla bir “eko-kırım” projesi aslında. Üçüncü Havalimanı inşaatının Kuzey Ormanlarında yarattığı etki neyse, Sinpaş inşaatının Marmaris’te yarattığı etki neyse, Rant Yolunun da ODTÜ Ormanında yarattığı etki benzer olacak.

O Yolu Yaptırmayacağız

İşte bugün Mansur Yavaş’ın tamamlamaya çalıştığı bu Gökçek mirası projeye karşı çıkan bizler, aslında rant ve ekolojik talan politikalarına karşı çıkıyoruz. Ankara’nın son ormanını, ODTÜ Ormanını korumak konusundaki kararlılığımız gücünü belediye başkanının partisinden veya isminden değil, rant ve talan karşıtı politik tavrımızdan alıyor.

Projenin yeniden başladığını öğrenmemiz üzerine bir yılı aşkın süredir mücadele ediyoruz. Eylemler, basın açıklamaları, forumlar, paneller, bilgilendirme çalışmalarına kadar her şeyi sistematik olarak yaptık. 26 Temmuz 2022 günü ODTÜ Ormanında ABB’nin taşeron şirketlerine ait iş makinelerini fark ettiğimizde ise uzun bir süre Rant Yolu alanında çadırlı nöbet tuttuk ve iş makinelerini ODTÜ Ormanından çıkarttık.

En son 8 Kasım günü ABB önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdik ve ardından her Ankaralının mevzuatta yazan hakkının verdiği güçle meclis toplantısını izlemek istedik. Bunun üzerine önce belediye güvenliğinin, ardından polislerin saldırısına uğradık. Bu diyaloğa kapalı, şiddet kullanan, rant ve talan projelerinin peşinden koşan sağcı tavır herkesin aklına Melih Gökçek’i getiriyor. Şu an ABB koltuğunda Gökçek’ten farklı bir ismin oturduğunu söylemek de pek mümkün değil. Yaşanan her şey aynı çünkü. O yüzden karşılığını da 2013’lerde olduğu gibi aynı netlikle vermek gerektiğini düşünüyoruz.

Şu an bizlerin çabası sonucu ODTÜ arazisinde çalışma olmasa da yolun ODTÜ dışında kalan kısmı büyük bir hızla tamamlanıyor. ODTÜ için de zamanın azaldığını düşündüğümüz için artık daha da büyük bir kararlılıkla önce muhataplarımız ABB ve Mansur Yavaş’a, sonra da bu projeden rant sağlayan herkese bir kez daha söyleyelim:

Rant Yolu Projesini Yaptırmayacağız!