Evrensel Bilgin: Mezralardan Metropollere Kadar Her Yerde Satranç Oynanmasını Sağlayacak Atılımlar Gerçekleştirmek Zorundayız

El Yazmaları’nın Notu: Uzun yıllardır Evrensel gazetesinde satranç köşe yazarlığı yapan ve şimdi Türkiye Satranç Federasyonu Başkanlığına aday olan Evrensel Bilgin ile gerçekleştirdiğimiz röportajı siz değerli okuyucularımızla paylaşıyoruz.

Öncelikle adaylığınız için tebrik ediyor, başarılar diliyoruz. Türkiye Satranç Federasyonu başkanlığına neden aday oldunuz?

Yaklaşık 32 yıldır satranç camiasının içindeyim ve bu zaman dilimini başlangıçtan sona doğru bir film şeridi gibi gözümün önünden geçirdiğimde sportif ve kültürel anlamda çok da yol kat edemediğimizi görüyorum. Satrancın bu ülkenin kılcal damarlarına kadar giren kültürel bir spor olmasını sağlayacak adımları atabileceğime olan inancım nedeniyle aday oldum.

Mevcut başkanın satranç bilmediği iddiaları medyada epey yankı buldu, öte yandan sizin satrançla içli dışlı olduğunuzu biliyoruz. Bu nasıl bir farkı ortaya çıkarır?

Bahsettiğim süreçte sporcu, antrenör, hakem ve yönetici olarak tüm sorunları deneyimleyerek yaşadım ve sorunları yılların süzgecinden geçirerek bugünlere geldim. Belki daha önemlisi hiçbir çıkar gözetmeksizin satranca aşkla bağlı olmamdır. Satranç benim ilk aşkım, onu yüceltmeye çalışmak benim doğamda var. Satranç camiası turnuvalarda oynayan bir başkan görmeli, hatta onu masa başında yenmenin tarifsiz mutluluğunu tatmalı.

Başkan seçildiğiniz takdirde ülke satrancı için neler yapmayı düşünüyorsunuz?

Son dokuz yıldır satranç çok şey kaybetti maalesef. Öncelikli olarak yapacağımız şey satrancın ekonomisini oluşturmak. Kulüplerin ve sporcuların maddi sorunlarını ivedilikle çözmek zorundayız. Bu aşamayı hızla geçerek diğer teknik sorunları hızla çözeceğiz. Hedefimiz Türkiye’yi bir satranç ülkesi haline getirmek.

Taşrada yaşayan sporcuların, satranç turnuvası sıkıntısını herkes biliyor. Diğer sporlarda olduğu gibi satrançta da maalesef büyük illerde daha aktif. Bununla alakalı bir çalışma düşünüyor musunuz?

Ülkenin en doğusundan en batısına, mezralardan metropollere kadar her yerde satranç oynanmasını sağlayacak atılımlar gerçekleştirmek zorundayız. İsmi duyulmamış bir köydeki genç yeteneği keşfetmek ve onu dünyanın zirvesine taşımak federasyonun görevi ve onurudur.

Satranç TV projesini dile getirdiniz. Nedir bu Satranç TV?

Satranç TV bu Türkiye’yi satranç ülkesi haline getirecek olan dev bir projedir. Türkiye’de satrancın iki temel sorunu bulunmaktadır ve bu iki sorun kaçınılmaz bir şekilde birbirine bağlıdır. Birinci sorun; satrancın ekonomik değerinin olmamasıdır. Liglerde yer alan kulüp yöneticileri tutkuyla bağlı oldukları satrancı ayakta tutmak için kendi maddi olanaklarını kullanmaktadırlar. Ligi şampiyon bitiren takımlar dahi, liglerden eksi bakiye ile dönmektedir. Diğer yandan uluslararası sportif başarı sağlamasını istediğimiz çok değerli a milli takım sporcuları asgari ücret almakta, bu sebeple antrenörlük yapmak zorunda olduklarından amaçladıkları başarıları elde etmekte güçlük çekmektedirler. Bu sürdürülebilir bir durum değildir, olmamalıdır.

İkinci sorun; Türkiye’de satrancın kültürel bir varlık olmamasıdır. Türkiye’de insanlar bir araya geldiğinde sıklıkla okey, kağıt oyunları, tavla ve benzeri oyunlara yönelmektedirler. Kabul etsek de etmesek de bu oyunlar kültürümüz içinde yer almaktadır. Ancak aynı durum satranç için aynı düzeyde geçerli değildir. Kahvehanelerde, parklarda, okullarda, hemen her yerde sürekli satranç oynayan insanlar gördüğümüz gün satrancın kültürel bir varlık olduğunu kabul edebiliriz. Maalesef bunu göremiyoruz, çünkü bu durum mevcut sistemde gerçekleştirilemez. Televizyon, kitlelere ulaşım anlamında çok önemli bir iletişim aracı, aynı zamanda kamuyu yönlendirmek adına çok ciddi bir basın gücüdür. Satranç TV, evlere davetsiz misafir olarak çat kapı girecek ve ülkenin en ücra köşelerine kadar milyonlarca insan satranç kültürüyle tanışacak. Satranç tarihi, oyun analizleri, röportajlar, körleme ve simultane gösteriler, illerdeki turnuvalardan canlı yayınlar, satranç belgeselleri, filmleri, çizgi filmlerinden ve çok daha fazlasından oluşacak. Yılda bir düzenlenecek olan satranç oskarları ile en centilmen oyuncu ödülünden, en iyi oyun ödülüne kadar onlarca ödülün verildiği saygın bir ödül töreninin üç saat boyunca yayınlandığını ve satrançla temaslanmamış milyonlarca insanın bununla karşılaştığını hayal edin.  Sonuç olarak ne kazanacağız? Satranç TV’nin yayına girmesiyle kulüplerin öğrenci sayılarında %100’ün üzerinde artış sağlanacak. Kulüplerin reklam ve tanıtım filmleri Satranç TV’de ücretsiz yayınlanacak. Satranç TV yayın ve reklam gelirlerinin %95’i liglerde oynayan kulüplere aktarılarak düzenli gelir elde etmeleri sağlanacak. Satranç TV yayın ve reklam gelirlerinin %5’lik payı ile Milli takım sporcularımıza ekonomik destek sağlanarak antrenörlük yapmak zorunda kalmaları engellenecek ve dünya satrancının yıldızları olmaları için tam zamanlı satranç çalışabilmeleri sağlanacak. Böylelikle satranca yeni başlayan minik sporcularımıza örnek gösterebileceğimiz dünya markası sporculara sahip olacağız. Satranç dostu belediyeler projemize dahil olan belediye başkanlarını, satranca katkı sunan iş insanlarını Satranç TV’de takdir ve konuk ederek satranç camiasına yeni sponsorluklar kazandıracağız.