1. Yılımızda Yeniden Merhaba!

Tam bir yıl önce, Gezi’inin yıldönümünde yola çıkarken, kapitalizmin krizlerine karşı sosyalist, halkçı, demokratik alternatifleri yaratma tartışmalarının zeminini üretme platformunu inşa etme iddiasıyla yola çıktık.

Aradan geçen bir yıl içerisinde, tam da belirttiğimiz gibi kapitalist dünyanın çıkışsızlığının iyice belirginleşmesine ve buna bağlı olarak büyük gelişmelere tanık olduk. Hepsi de kapitalist dünyanın ürünü olan ekonomik krizler, ekolojik krizler, orman yangınları, salgınlar, yayılan savaşlar, askeri darbeler, siyasal krizler adeta geçtiğimiz bir yıla damgasını vurdu. Geçtiğimiz bir yıla damgasını vuran bir diğer olgu ise dünya geneline yayılan halk isyanları oldu. Şili’den Ekvador’a, Irak’tan Lübnan’a, Endonezya’dan ABD’ye her yerde halkların öfkesi krizlere karşı meydanları, sokakları doldurdu.

Ülkemizde de durum aynı. Birbirleriyle çelişik bir şekilde yol alan, zaman zaman biri diğerlerinin önüne geçen ama hiçbiri de sahneden silinmeyen kabaca üç türlü gidiş kendi yolunu arayıp duruyor: bir yandan iktidardaki koalisyonun faşizmi tesis etme çabaları, bir yandan iktidar döneminde oldukça hırpalanan düzenin restorasyonunu hedefleyen çizgi, diğer yandan heterojen bir dağılım gösteren halk güçleri…

Üçüncü gidiş yolu olan halk güçlerinin toplumsal, politik sorun alanlarının tartışma platformu olma iddiasıyla yola çıkan El Yazmaları olarak geride bıraktığımız bir yılda, zengin bir içerik üretmenin, sosyalizmin yürüyüşündeki problem alanlarına mütevazı katkılar vermenin haklı gururunu yaşıyoruz.

Daha yürünecek çok yolumuz olduğunun farkındayız. Daha söylenecek çok şey olduğunun da farkındayız.
El Yazmaları olarak bu yürüyüşe katkı veren yazarlarımıza, teknik sorumlularımıza, gönüllülerimize, eleştirmenlerimize, dostlarımıza, yoldaşlarımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu geniş ekip olmasaydı, El Yazmaları yoluna devam edemezdi. Birlikte üreteceğimiz, tartışacağımız, eleştireceğimiz, değiştireceğimiz, inşa edeceğimiz nice yıllara.