Amazon Yangınları: Sızdırılan Belgeye Göre Bolsonaro Yağmur Ormanlarını Aktif Bir Şekilde Mahvetmeye Çalışıyor – Zamira Rahim, Chris Baynes

Brezilya hükümeti dünyanın en büyük yağmur ormanlarının korunmasına yönelik “Uluslararası baskıyı defederek” ormanda köprüler, otoyolları ve hidroelektrik santral inşa etme niyetinde. Politik web sitesi openDemocracy’e sızdırılan planlar, Amazonlar’da yıkıcı şiddette yangınlar olarak ortaya çıktı.

Sızdırılan belge, Jair Bolsonaro’nun Amazonlar’daki koruma çabalarını sabote etmeyi umduğunu ortaya koydu.

Brezilya hükümeti dünyanın en büyük yağmur ormanlarının korunmasına yönelik “Uluslararası baskıyı defederek” ormanda köprüler, otoyolları ve hidroelektrik santral inşa etme niyetinde. Politik web sitesi openDemocracy’e sızdırılan planlar, Amazonlar’da yıkıcı şiddette yangınlar olarak ortaya çıktı.

Brezilya uzay araştırma merkezi Inpe, bu yıl boyunca 72,843 yangın tespit etti, bu 2018 ile kıyaslandığında yüzde 84’lük artış demek.

Yangınlar Pazartesi günü Sao Paulo’un üzerinde güneşi kapatan bir duman sütununa neden oldu.

Sızdırılmış belgelerde bulunan Powerpoint sunumlarının, Brezilya hükümeti yetkilileri ve yerel lider arasında Amazon ulusal parkına ev sahipliği yapan Para eyaletinde yapılan bir toplantıda sunulduğu düşünülüyor.

Open Democracy’ye göre Şubat ayı toplantısı boyunca, Brezilyalı bakanlar, sunumu, Bay Bolsanoro’nun hükümetinin bölgedeki projelerini detaylandırmak için kullanmış.

Slaytların birinde “ ‘Triple A’ adıyla yürürlükte olan [koruma] projesi çerçevesindeki uluslararası baskıyı defetmek için, kalkınma projeleri, Amazon havzasını ulusal topraklarla birleştirecek şekilde Amazon havzasında hayata geçirilmeli” yazıyor.

“Bunu yapmak için, Trombetas Irmağı’nda hidroelektrik santral, Amazon Irmağı’nda Óbidos Köprüsü inşa edilmeli ve sınıra doğru  BR-163 Karayolu hayata geçirilmeli.”

Triple A projesi, Gaia Amazonas öncülüğünde STK’lar ve uluslararası hükümetlerle işbirliği içerisinde yürütülen bir koruma projesi.

Dünyanın en büyük koruma altındaki bölgesini, And sıradağlarından Amazon’a ve Atlantik Okyanusuna kadar uzanan 135 milyon hektarlık yağmur ormanları koridorunu muhafaza etmeyi hedefliyor.

Ama Brezilya’nın tartışmalı sağcı başkanı Bay Bolsanoro, koruma çabalarını bile bile engellemek için ortaya çıkıyor ve STK’ların ve Amazonlar’da yaşayan yerel toplulukların ülkenin altını oyduğunu iddia ediyor.

Yerel toplulukların ormanı korumaya yönelik çaresiz çabaları son zamanlarda sosyal medyada dikkat çekiyor.

İnternette ilk kez Temmuz ayında paylaşılan bir videoda, üzgün görünen bir Pataxo kadınının yasadışı orman yangınlarından yasadışı ağaç kesenleri sorumlu tutuyor. Video aşağı yukarı beş milyon kez izlendi.

Brezilya hükümeti şimdi [duruma] müdahil olması için artan bir baskı altında.

Brezilya Çevre Bakanı Ricardo Salles, Latin Amerika ve Karayip İklim haftasının Çarşamba günü yuhalandı ve konuşması kesilerek soru yağmuruna tutuldu.

İklim değişikliğine odaklanan toplantı Salvador kentinde düzenlendi.  Zirvede Bay Salles sahneye çıktığında yuhalanmalarla karşılandı.

Bay Bolsanoro Perşembe günü hükümetinin yangınla mücadele için “kaynaklarının yetersiz” olduğunu iddia etti, ama çoğu çevreci grup şimdi yıkımından doğrudan kendisini sorumlu tutuyor.

Greenpeace orman sorumlusu Richard George The Independent’a şunları söyledi: “Amazonlar etrafındaki tüm alan ormancılar ve çiftçiler yüzünden son derece tartışmalıydı ve Bolsanoro da şüphesiz tartışmayı alevlendirdi.”

Kuru mevsim boyunca devam eden şiddetli ve söndürülmesi güç yangınlar, çiftçilerin aktardıklarına göre koordineli bir şekilde “yangın günü” olarak ilan edilen 10 Ağustos’tan sonra etkili olmaya başladı.

Bay George anlatıyor: “Niyetleri alan temizlemek ama aynı zamanda Bolsonaro’ya olan desteklerine dair bir mesaj vermek, buradaki en önemli nokta dumanları gördüğünüzde Bolsonaro’nun Amazonların ve Brezilya’daki diğer ormanların geliştirilmesine yönelik gündemi konusunda sıkı çalıştıklarını görmenizdir.

[Bolsonaro’nun] İcraatları ve söylemleri çiftçileri ve yasadışı ağaç kesenleri yerel toplulukların topraklarına girmeleri için cesaretlendirici.”

Mr George, Amazon’un içindeki ve çevresindeki toplulukların topraklarının “çalındığını” ve yangınların neden olduğu dumandan “oldukça ciddi” solunum problemleriyle karşı karşıya kaldıklarını da ekliyor.

Fransız başkan Emmanuel Macron, Perşembe günü dünya liderlerine hafta sonu yapılacak G-7 zirvesinde “acil durumu tartışma” çağrısı yaparak Amazonlardaki yangını bir “uluslararası kriz” olarak tanımladı.

“Gezegenin oksijeninin yüzde 20’sini üreten akciğerler olan Amazon yağmur ormanları yanıyor” şeklinde tweet attı.  “Bu uluslararası bir kriz.”

Independent web sitesinden Hasan Durkal tarafından Türkçeye çevrildi.

Kaynak: https://www.independent.co.uk/news/world/americas/amazon-rainforest-fires-jair-bolsonaro-ngo-san-paolo-a9075071.html